Duvanski gigant se ne snalazi u farmaceutskom biznisu

Foto: Envato Elements / stokkete

Godine 2021., duvanski gigant Philip Morris International (PMI) kupio je tri farmaceutske kompanije za ukupno više od 2 milijarde dolara kao deo plana da se udalji od prodaje cigareta.

Ovi ugovori ubacili su PMI na tržište inhalatora i drugih tretmana za respiratorne bolesti koje su povezane sa pušenjem cigareta.

Međutim, kako piše Wall Street Journal, ovaj ulazak u biznis u zdravstvu ne prolazi po očekivanjima, pa proizvođač cigareta Marlboro razmatra opcije da proda udeo u svojoj najvećoj farmaceutskoj jedinici, kompaniji za inhalacione lekove pod nazivom Vectura Group, koju je kupio za 1,24 milijarde dolara.

PMI tako pokušava da nađe novog partnera koji bi mu pomogao da posao funkcioniše.

Ljudi koji su upoznati sa radom kompanije za Wall Street Journal kažu da PMI jednostavno nije predvideo koliko će vremena biti potrebno da se razvije farmaceutski biznis. Jednostavno su shvatili da farmacija predstavlja igru na duge staze, kažu upućeni za list.

Biznis na udaru javnosti

Sam ulazak PMI u ovaj biznis naišao je u startu na protivljenje.

Proizvođač cigareta koji se bavi lečenjem respiratornih bolesti kada mnogo veći deo njegovog poslovanja ‘pruža’ glavni doprinos tim zdravstvenim problemima, nije nešto što je bilo prihvaćeno u javnosti .

Dogovor sa Vectura Group bio je posebno kontroverzan za PMI. U jednom pismu britanske vlade iz 2021, 35 potpisnika, uključujući nekoliko lekara, tvrdilo je da sporazum „nije u javnom interesu i da stvara perverzne podsticaje za PMI da poveća štetu pušenjem kako bi onda mogli ponovo da profitiraju kroz lečenje bolesti povezanih sa pušenjem“.

Portparol kompanije rekao je da su te tvrdnje u pismu „potpuno smešne”. “Kompanija je vrlo jasna o svom pravcu i budućnosti u proizvodima koji mogu smanjiti rizik,“ rekao je tada portparol.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde