„Godina efikasnosti“: Meta prodala Giphy

Foto: Envato Elements / Rawpixel

Kompanija Shutterstock saopštila je da je pristala da kupi Giphy od kompanije Meta za 53 miliona dolara u neto gotovini.

Ovime je okončana višegodišnja pravna bitka koja je primorala matičnu kompaniju Facebook-a na prodaju firme za animirane slike.

Shutterstock, njujorški dobavljač licenciranog sadržaja, rekao je da sporazum dodaje platformu za mobilni sadržaj sa 1,7 milijardi korisnika dnevno i globalnim partnerima koji uključuju Instagram, Facebook, WhatsApp, Microsoft, TikTok, Samsung, Twitter, Slack i Discord.

Meta je prošle godine saopštila da će prodati Giphy nakon što je vrhovni organ za zaštitu konkurencije Ujedinjenog Kraljevstva potvrdio raniju naredbu da se poništi kupovina kompanije 2020. za 315 miliona dolara.

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta prvobitno je naredila Meti da proda kompaniju 2021. godine, rekavši da bi kupovina Giphy-ja „značajno smanjila konkurenciju na dva tržišta“. Takođe je rečeno da je sporazum uklonio „potencijalnog izazivača na tržištu multimedijalnih oglasa u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je takođe dao Meti mogućnost da dodatno poveća svoju značajnu tržišnu moć na društvenim medijima“.

Shutterstock je saopštio da planira da finansira posao, koji bi trebalo da bude zatvoren u junu, sa gotovinom i revolving kreditnom linijom, dodajući da Meta ulazi u API sporazum kako bi osigurao kontinuiran pristup Giphy-jevom sadržaju na svojoj platformi.

Prodaja kompanije Giphy i provajdera poslovnog softvera Kustomer ranije ovog meseca, deo je poslovne strategije koju je izvršni direktor Mark Zakerberg nazvao „godinom efikasnosti“, donoseći značajno smanjenje radnih mesta i prvo povećanje prodaje za skoro godinu dana, piše Wall Street Journal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde