Goldman Sachs: Globalna ekonomija premašiće očekivanja u 2024.

Foto: Twenty20

Goldman Sachs predviđa da će globalna ekonomija premašiti očekivanja 2024. godine, vođena snažnim rastom prihoda i uverenjem da je najgore vreme povećanje stopa prošlo.

Investiciona banka predviđa da će svetska ekonomija rasti za 2,6% sledeće godine na godišnjem prosečnom nivou, iznad konsenzusne prognoze ekonomista od 2,1% koju je anketirao Bloomberg. Očekuje se da će SAD ponovo nadmašiti druga razvijena tržišta sa procenjenim rastom od 2,1%, saopštio je Goldman Sachs, prenosi CNBC.

Banka takođe veruje da je najveći deo pooštravanja monetarne i fiskalne politike završen.

Goldman Sachs navodi da je malo verovatno da će kreatori politike na razvijenim tržištima smanjiti kamatne stope pre druge polovine 2024. osim ako ekonomski rast ne bude slabiji od procenjenog.

Banka je primetila da je inflacija takođe nastavila da se hladi u G10 i tržišnim privredama u nastajanju, i očekuje se da će se dalje smirivati.

„Naši ekonomisti predviđaju da će se ovogodišnji pad inflacije nastaviti u 2024: predviđa se da će sekvencijalna bazna inflacija pasti sa sadašnjih 3% na prosečni raspon od 2-2,5% širom G10 (bez Japana)“, navodi se u izveštaju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde