Hit u najavi? Na ovaj film Netflix planira da potroši 200 miliona dolara

Foto: Screenshot

Ključne tačke
  • Netflix planira da potroši oko 200 miliona dolara na snimanje filma za koji pretpostavljaju da može postati velika franšiza.
  • Film „The Electric State“ je zasnovan na grafičkom romanu švedskog pisca Simona Stolenhaga iz 2018., opisuje putovanje kroz zemlju koje su vodili tinejdžerka i robot.
  • Dok je Netflix imao uspeha sa nekim franšizama kao što su „Stranger Things“, rukovodioci kompanije kažu da je upravo poboljšanje u izgradnji franšiza deo njihove strategije sadržaja.

Netflix planira da potroši oko 200 miliona dolara na snimanje filma za koji pretpostavljaju da može postati velika franšiza.

“The Electric State” je naučno-fantastični film, kojim kompanija naglašava spremnost da uloži velika sredstva u projekte za koje misli da se mogu pretvoriti u velike franšize, piše Wall Street Journal.

Film je zasnovan na grafičkom romanu švedskog pisca Simona Stolenhaga iz 2018., opisuje putovanje kroz zemlju koje su vodili tinejdžerka i robot. Režirali su ga Džo i Entoni Ruso, koji su režirali „Avengers: Endgame“, drugi film sa najvećom zaradom svih vremena iza „Avatara“ iz 2009. U filmu glume Kris Prat iz franšize „Čuvari galaksije“ i zvezda „Stranger Things“ Mili Bobi Braun.

Netflix negira cifru, ali…

Cifra koja se pominje, učinila bi ga jednim od najskupljih originalnih filmskih projekata kompanije ikada. Netflix se nada da će novi film biti takav hit kod gledalaca da garantuje mogućnosti franšize kao što su spinoff TV emisije, roba ili video igrice.

Portparolka Netflix-a osporila je veličinu budžeta, dok je odbila da kaže koliko streaming servis planira da potroši na ovaj film.

Postoji više načina da se obračuna budžet filma, koji može uključiti troškove sticanja intelektualne svojine, produkcije, honorare piscima, kao i naknade za glumce i režisere. Za filmove koji nemaju široku distribuciju u bioskopima, uobičajeno je da kompanije kao što je Netflix plaćaju glumcima i filmskim stvaraocima više unapred kako bi nadoknadile nedostatak prihoda u vidu potvrda o prihodu na blagajnama i drugih plaćanja, uključujući licenciranje naknade, koje se u Holivudu nazivaju „back end“.

Kako se meri uspeh filma na Netflix-u?

Kako nema prodaju karata u bioskopima koji bi se koristio kao merilo, Netflix ima druge metrike da bi procenio da li su njegove investicije bile isplative.

Jedan od njih je procenat baze pretplatnika koji su gledali film najmanje dva minuta u prvih 28 dana na Netflix-u, što kompanija opisuje kao „doseg programa“. Drugi obuhvata udeo pretplatnika koji su pogledali najmanje 75 minuta filma.

Investicija u „The Electric State“ dolazi kada Netflix pokušava da maksimizira budžet za sadržaj od 17 milijardi dolara koji svake godine potroši na ultrakonkurentnom tržištu striminga na kojem investitori daju prioritet profitabilnosti.

Dok je Netflix imao uspeha sa nekim franšizama kao što su „Stranger Things“, rukovodioci kompanije kažu da je upravo poboljšanje u izgradnji franšiza deo njihove strategije sadržaja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde