Hrvatski ‘kralj žita’ ulazi u zdravstveni biznis

Foto: Youtube / EY

Žito grupa, u vlasništvu hrvatskog biznismena Marka Pipunića, završila je dva velika projekta ukupne vrednosti 46 miliona evra – specijalnu bolnicu i hotel u Čepinu u Slavoniji.

Pipunić, koga zovu i “kralj žita” jedan je od najvećih igrača u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, osigurao je finansiranje ovih projekata.

S ovim iskorakom, kako su projekti osmišljeni zajedno s kongresnim turizmom, Pipunić želi iza sebe da ostavi nešto trajnije, piše Poslovni dnevnik.

Privatna specijalna bolnica na 6500 kvadratnih metara planirana je kao internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih delatnosti. Zapošljavaće stotinu dominantno zdravstvenih radnika. Hotel smeštajnog kapaciteta od 61 jedinice, 4 zvezdice, biće posebno prepoznatljiv po wellness prostoru veličine 1500 kvadratnih metara.

Ko je Marko Pipunić?

Marko Pipunić se na listi Nedeljnika najbogatijih ljudi u regionu nalazi na 35.mestu sa bogatstvom procenjenim na skoro 700 miliona evra. Žito grupu osnovao je 1992.godine, kao firmu za trgovinu i vrlo brzo je sa partnerom došao do velikih para.

Trgovali su prvenstveno ratarskim kulturama i repromaterijalom, a onda je 1994. godine kompanija ušla u agrobiznis kad je izgrađen silos i mlin za pšenicu u Velikoj Kopanici.

Od 2000. godine kompanija je akvizicijama i investiranjem širila poslovanje na proizvodnju mesa, ratarskih kultura, ali i na ugostiteljstvo i turizam.

Prvi million sa 29

Pipunić je prvi milion zaradio sa 29 godina.

„Novac je đavo. Akumulaciju ne treba trošiti na hedonizam, nego na loše godine,“ rekao je jednom prilikom. Jedna od stvari koje su specifične za njega je i to da ima običaj da zatraži popis najboljih studenata s tri osječka fakulteta i odmah im ponudi posao.

„Ne želim da javnost mojoj deci stvara krivu sliku o meni, da je tata neki tajkun i da je veći i sposobniji od drugih. Tata je samo čovek koji želi biti uspešan u svom poslu“, izjavio je Pipunić jednom prilikom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde