Nvidia i Foxconn grade „fabrike veštačke inteligencije“

Foto: Envato Elements / cookelma

Najvrednija svetska kompanija za proizvodnju čipova Nvidia i proizvođač iPhone-a tajvanski Foxconn udružuju snage u izgradnji takozvanih „fabrika veštačke inteligencije“.

Kompanije kažu da je to nova vrsta data centra koji koristi Nvidia čipove za napajanje „širokog spektra“ aplikacija.

Oni uključuju autonomna vozila za obuku, robotske platforme i velike jezičke modele.

Ova informacija dolazi u momentu kada SAD najavljuju planove da prekinu izvoz naprednih čipova u Kinu, što je udar na Nvidiju.

Najnovija ograničenja izvoza koje je Vašington najavio ove nedelje blokiraće prodaju dva vrhunska čipa za veštačku inteligenciju koje je Nvidia kreirala za kinesko tržište – A800 i H800, navodi kompanija.

Transformacija Foxconn-a

Izvršni direktor kompanije Nvidia, rođen na Tajvanu, Jensen Huang i predsednik Foxconna Jang Liu delili su binu na Foxconn-ovoj godišnjoj izložbi tehnologije u Tajpeju u sredu.

„Pojavila se nova vrsta proizvodnje – proizvodnja inteligencije i centri podataka koji je proizvode su fabrike veštačke inteligencije“, rekao je Huang, prenosi Reuters, dodajući da Foxconn ima stručnost i obim da izgradi ove fabrike na globalnom nivou.

Liu je takođe rekao da Foxconn pokušava da se „pretvori iz kompanije za proizvodnju usluga u kompaniju za platformska rešenja“, navodeći pametne gradove i pametnu proizvodnju kao druge aplikacije za fabrike veštačke inteligencije.

Zahvaljujući korišćenju naprednih čipova kompanije u AI aplikacijama, berzanska vrednost kompanije Nvidia je skočila na preko 1 bilion dolara pošto su njene akcije ove godine više nego utrostručene.

Time je postala peta javno trgovana američka kompanija koja se pridružila takozvanom „klubu od trilion dolara“, zajedno sa Apple-om, Microsoft-om, Alphabet-om i Amazon-om.

U međuvremenu, Foxconn, koji proizvodi više od polovine svetskih Apple proizvoda, pokušava da diverzifikuje svoje poslovanje i ponovi svoj uspeh u sklapanju personalnih računara i pametnih telefona.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde