Italija na pragu ekološkog skandala zbog Nutelle

Povećanje proizvodnje domaćeg lešnika radi smanjivanja zavisnosti od uvozu koje je inicirao italijanski Ferrero pretvara se u ekološki skandal, piše Financial Times.

Zbog Nutelle, Ferrerovog globalno poznatog slatkog namaza od lešnika, mali proizvođači koji se bave organskom poljoprivredom vrlo su nezadovoljni. U opštini Vinjanelo smeštenoj severno od Rima, uz lešnike, tradicionalno se uzgajaju i masline te vinova loza, prenosi Poslovni dnevnik.

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, na podsticaj Ferrera, mnoštvo zemljišta prenamenjeno je u nasade lešnika. “Uzgajanje lešnika masovno je eksplodiralo postavši okidač za tako brzu promenu ekosistema da priroda to više ne može izdržati”, tvrdi Đakomo Andreoci, vlasnik male organske farme.

Stabla lešnika koja se sada mogu videti na svakom koraku u Vinjanelu rezultat je Ferrerove odluke o smanjivanju uvoza lešnika iz Turske, najvećeg svetskog proizvođača i vodećeg dobavljača italijanske kompanije.  Međutim, Ferrerova inicijativa podelila je lokalno stanovništvo na one koji su oduševljeni mogućnošću zarade te onih koji veruju da će okretanje monokulturi uništiti životnu okolinu.

 Stručnjaci za zaštitu životne okoline kažu da je se lešnik sadi  do i na područjima gde ne raste prirodno, poput priobalnog područja. Intenzivni uzgoj zato može i da iscrpi hranjive sastojke iz tla i potisnuti autohtone kulture iz njihova staništa. Ekolozi takođe ističu kako monokulture mogu pospešiti širenje biljnih bolesti i parazita što dovodi do većeg korišćenja pesticida i herbicida.

 “Uzgoj lešnika ne uništava italijansko selo; u stvari, Italija ima dugu tradiciju uzgoja ove kulture i jedan je od vodećih svetskih proizvođača, a italijanski lešnik koristi niz kompanija širom sveta u različitim industrijama”, poručili su iz Ferrera.

Kompanija je dodala i kako je za problem održivosti konsultirala stručnjake te kako promoviše najbolje prakse. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde