Iz prve ruke: Najmoćnija žena medija i zabave daje savete za šefove

Ana Vintur, najmoćnija žena medija i zabave, je zamalo pa civilizacijski simbol za modnu urednicu. U njenom poslovnom okruženju to verovatno i jeste.

Da li zbog paž frizure koja je postala njen zaštitni znak i tamnih naočara iza kojih se krije pogled beskompromisnog lidera u modnoj industriji, pomenuta gospođa je ušla u savremene modne ikone i nema joj premca.

Ana Vintur je novinarka i potiče iz porodice novinara. U svoj osnovni poziv uspela je da uplete i dizajn i fotografiju, modu i umetnost i pokazala se kao izuzetna poslovna žena, ambiciozna kako se to samo može u savremeno doba i lider koga je teško pratiti.

Zašto je najmoćnija žena?

Još od 1988. niko je nije skinuo sa trona Vogue magazina, bije je glas da nije slatka ni umiljata niti ima razumevanje za ljudske slabosti i propuste (poznata je i kao inspiracija za film Đavo nosi Pradu).

Ipak, posle toliko godina iskustva i izuzetnih poslovnih rezultata, često joj se obraćali novinari, izdavači, dizajneri, fotografi i sve vrste kreativaca za savet:

  • Kako uspeti danas?
  • Kako opstati toliko dugo?
  • Šta znači biti lider?

Pre godinu dana ova najmoćnija žena u svetu medija i zabave, pristala je da učestvuje u MasterClass projektu koji okuplja veliki broj veoma uspešnih ljudi iz različitih branši – od politike i medija do umetnosti i nauke. Odabrala je da govori o liderstvu i kreativnosti i svoje učešće je nazvala Kako biti šef?

Izdvajamo nekoliko izuzetno vrednih saveta iskusne Ane Vintur koji će vam sigurno pomoći da razumete definiciju poslovnog uspeha danas. Pomoći će vam i da razumete kako to sa pozicije lidera izvodi jedna žena koju potpisuju kao najmoćniju u svetu medija i zabave.

Morate da kršite pravila

Vintur: Uvek vam treba neko ko će vas gurati napred, nikako neko ko će vas vući unazad.

Vintur: Nikada nisam verovala u mikromenadžment. Veoma je važno da osposobite svakog člana vašeg tima i da mu date punomoć jer vi ste ništa, apsolutno ništa bez dobrog tima. Izuzetno je važno da se okružite ljudima u čije mišljenje verujete i koji se ne plaše da suprotstave svoje mišljenje vašem. I morate da slušate.

Vintur: Uvek dođe trenutak kada morate da kršite pravila. Kada smo odlučili da će na naslovnim stranama Vogue-a biti glumci i muzičari, a ne samo modeli, napravili smo veliki iskorak i prekršili veliko pravilo. Ipak, mislim da to nismo uradili i da nismo prepoznali da je vreme za veliku promenu, recimo kada su na naslovnoj osvanuli KeniVest i Kim Kardašijan, napravili bismo ogromnu grešku. Vogue je uvek bio Odri Hepbern ili Grejs Keli i niko nije očekivao Madonu na naslovnoj. Ali, bila je. Tako smo odlučili.

Vintur: Vi vodite, vi ne sledite i to uvek morate imati na umu.

Vintur: Pokreće vas vaše srce, vaš talenat, instinkt. I ako počnete da sumnjate u sebe, da se pitate, gledate šta rade oni levo i desno, misli vam neće biti jasne. Informacije koje vam trebaju na kraju dođu iz vas samih, iz onog dela koji koji vas čini takvim kakvi ste.

Vintur: Odlučite i stanite iza svojih odluka i toga što jeste i to bez izvinjenja.

Vintur: Kad je posao u pitanju, uvek savetujem mojim ljudima da se isključe, da odu na odmor, da posvete vreme sebi i onom što vole bilo to kuvanje ili sviranje klavira. Važno da je sa bave nečim što nema veze sa svakodnevnim poslom i što ih povezuje sa svojim unutrašnjim bićem.

Vintur: Kada birate ljude sa kojima ćete raditi, obratite pažnju da ima onih koje ne možete staviti u kutiju jer neće procvetati. Njima morate da dozvolite da šire krila, da slede svoju strast i svoje srce jer će samo tada doneti pravu magiju u sve ono što radite. Ako želite kreativnost u pravom smislu reči, morate da prepoznate takav talenat.

https://bonitet.com/sta-vas-nauci-zena-koja-je-prodala-preko-800-miliona-knjiga/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde