Jedna kompanija iz regiona sprema se za izlazak na berzu

Foto: Envato Elements / Mint_Images

Kompanija Energia Naturalis (ENNA) čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, jedan od najbogatijih ljudi u regionu, saopštila je da se priprema za izlazak na berzu.

Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao da traje pet godina, a razmatra se i Zagrebačka berza, što bi bio značajan doprinos razvoju hrvatskog tržišta kapitala, navodi se u saopštenju.

Time se, kako ističu, nastavlja proces promene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa sprovodi poslednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u celosti usklađeno s ciljevima Evropske unije.

Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika, te hrana, a u budućnosti će se, kako su kazali, još jače fokusirati na vrednosti energetske nezavisnosti, održivosti te samodovoljnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

U saopštenju podsećaju da je tokom 2022. ENNA grupa započela novo strateško razdoblje koje će obeležiti snažan ulagački ciklus.

Kompanija razvija velike projekte u segmentu obnovljivih izvora energije, primarno solara i geotermalnih izvora energije. Nastavljaju se i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz železnički cargo prevoz i luke, a posebno kroz strateški važan projekt Rijeka Gateway koji teži da postane novi srednjoevropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu. Ova investicija vredna je skoro pola milijarde evra, podsećaju.

U saopštenju se navodi i kako se kompanija ENNA Opskrba u poslednje dve godine profilirala kao jedan od najznačajnijih trejdera zelenom električnom energijom i u tom se smeru namerava dalje razvijati, prenosi tportal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde