Još jedna američka banka je praktično ‘gotova’

Foto: Envato Elements / towfiqu98

Proteklih nekoliko nedelja bilo je brutalno za First Republic Bank iz San Franciska.

Nedavni finansijski izveštaj banke pokazao je da je američka banka izgubila više od 100 milijardi depozita u prvom tromesečju ove godine.

Banka je saopštila da je zabeležila oštar pad depozitne aktivnosti nakon kolapsa banke Silicon Valley i Signature banke prošlog meseca, ali je ta aktivnost počela da se stabilizuje krajem marta i od tada je ostala stabilna. Međutim i pored toga neki analitičari kažu da je kolaps banke neizbežan.

„Svakim danom postaje sve jasnije da je First Republic Bank – “gotova”. Jedino pitanje na koje zaista treba odgovoriti je da li se Federalna korporacija za osiguranje depozita ‘useljava’ u banku pre vikenda ili tokom vikenda, kada obično to radi,” rekao je Don Bilson iz Gordon Haskett finansijske kuće iz Njujorka.

CNN javlja da je trgovanje akcijama banke više puta zaustavljeno u utorak i sredu pošto je njen brzi pad izazvao ‘tajmaute’ na njujorškoj berzi.

Najveći strah investitora, kako navodi američki medij, je da će First Republic preći u stečaj. Kada banka u nevolji ode u stečaj, to znači da regulatorni organ ili vladina agencija preuzima kontrolu nad bankom i njenom imovinom, obično sa ciljem likvidacije imovine banke kako bi se otplatili njeni kreditori. Prelazak u stečaj može imati značajne posledice po klijente banke, akcionare i zaposlene, kao i za širi finansijski sistem, navodi Dejvid Šijevrini, analitičar iz Wedbush Securities.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde