Još jedna velika akvizicija u farmaceutskoj industriji

Foto: Envato Elements / westend61

Proizvođač lekova Bristol Myers Squibb postigao je dogovor o kupovini razvojne kompanije za neuronauku Karuna Therapeutics za 14 milijardi dolara.

Prema uslovima prodaje, Bristol bi platio 330 dolara u gotovini za Karunu i njen eksperimentalni lek za šizofreniju koji čeka odobrenje vlade SAD. Bristol očekuje da će posao, koji uključuje 1,3 milijarde dolara u gotovini, biti zaključen u prvoj polovini sledeće godine, piše Wall Street Journal.

‘Opklada’ na Karunin ‘dragulj’

Ova akvizicija, objavljena u petak, povećala bi Bristolovu ‘opkladu’ na prodaju psihijatrijskih i neuroloških lekova, veliko i rastuće tržište koje je privuklo interesovanje kompanija zbog napretka u razumevanju molekularnih korena različitih bolesti centralnog nervnog sistema.

Karunin ‘dragulj’, eksperimentalni lek pod nazivom KarXT, proizvod je takvih novih saznanja. Američka Uprava za hranu i lekove razmatra KarXT za lečenje šizofrenije. Lek je takođe u razvoju za stanja koja se odnose na Alchajmerovu bolest i bipolarni poremećaj.

Prema analitičarima iz Mizuho Securities, lek bi mogao da premaši 6 milijardi dolara godišnje prodaje ako bude odobren za različite namene.

Izvršni direktor Bristola Kristofer Borner rekao je da će akvizicija ubrzati napore kompanije da uspostavi vodeći položaj u oblasti neuroloških lekova i podstakne novi rast prodaje jer njeni stariji proizvodi počinju da gube zaštitu za patent i suočavaju se sa konkurencijom drugih proizvođača koji imaju niže cene.

Kompanija iz Prinstona u SAD bila je veliki igrač na polju psihijatrijskih lekova kada je antipsihotik Abilify bio među najprodavanijim. Bristol je poslednjih godina poznat po pionirskoj imunoterapiji protiv raka, kao što je njegov dobro prodavani lek Opdivo. Oni su 2019. kupili rivala u ovom segment, kompaniju Celgene za 74 milijarde dolara.

Tržište vrednost 150 milijardi dolara

Lekovi za multiplu sklerozu i šizofreniju već su bili među najprodavanijim u farmaceutskoj industriji, a analitičari očekuju da će lečenje Alchajmerove bolesti zasebna kategorija koja že donositi mnogo novca.

Globalno tržište za tretmane centralnog nervnog sistema vredi više od 150 milijardi dolara i među najbrže rastućim je u industriji. To tržište ima konstantan rast od oko 9% godišnje, prema podacima farmaceutske obaveštajne firme Evaluate.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde