Migracije: Ove godine se 120.000 milionera preselilo u nove zemlje

Foto: Envato Elements / mstandret

Globalna migracija bogatih pojedinaca se ove godine proširila, a Australija se vratila kao glavna migracijska destinacija, navodi se u izveštaju kompanije Henley & Partners.

Otprilike 120.000 svetskih milionera preselilo se u novu zemlju 2023. godine. To je porast sa 84.000 u 2022. i očekuje se da će porasti na 128.000 u 2024., pokazali su podaci ove konsultantske kuće.

Australija godinama dominira

Bezbednost, niži troškovi života, povoljni poreski režimi i visok kvalitet života su glavni razlozi za migriranje bogatih pojedinaca. Pet najpopularnijih destinacija za individualnu migraciju ove godine uključuju Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Singapur, SAD i Švajcarsku.

U međuvremenu, Kina, Indija, Velika Britanija, Rusija i Brazil prednjače na rang listi zemalja sa najviše ljudi koji odlaze u druge zemlje.

Otprilike 82.000 bogatih pojedinaca preselilo se u Australiju između 2002. i 2022. godine, a još 5.200 ih je stiglo ove godine, pokazuju podaci.

„Australija stalno privlači značajan broj milionera svake godine, uglavnom iz Azije i Afrike, ali u novije vreme i iz zemalja sa visokim prihodima kao što je Velika Britanija“, kaže Endru Amoils, šef istraživanja u New World Wealth-u, koji je sa Henley & Partners radio izveštaj.

Švajcarska stalno privlači nove milionere

Migracija u UAE u 2023. bila je jedna od najvećih u istoriji, sa oko 4.500 milionera koji su se tamo preselili.

„Pre pandemije, UAE tradicionalno je beležio neto priliv od oko 1.000 milionera godišnje“, navodi se u izveštaju. „Očekuje se da će većina novih milionera u 2023. doći iz Indije, a veliki broj takođe dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Libana, Pakistana, Turske, Egipta, Južne Afrike, Nigerije, Hong Konga i Kine.”

Singapur je bio azijski grad u kojem se prošle godine doselilo najviše milionera, dok SAD beleži stalan priliv novih stanovnika koji migriraju iz Azije. Švajcarska ostaje najveće evropsko središte bogatstva i zbog toga privlači nove stanovnike, navodi se u izveštaju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde