Kako je jedna kompanija spasila jednu zemlju od recesije?

Početkom meseca nakratko je jedna kompanija preuzela prvo mesto kao najvrednija u Evropi. Ovih dana ponovo (izgleda na duže vreme) je pretekla sve.

Danski farmaceutski gigant Novo Nordisk, zahvaljujući rastućoj potražnji za njegovim tretmanom za mršavljenje Wegovy, postala je najveća evropska kompanija po vrednosti na berzi. Pretekla je prethodnog nosioca te titule, francusku luksuznu grupu LVMH.

Ono što je posebno interesantno je da je trenutna tržišna vrednost kompanije 340 milijardi funti i sada premašuje celokupnu ekonomsku proizvodnju Danske, procenjenu na 323 milijarde funti ove godine, piše Guardian.

Sačuvani od recesije

I ne samo to. Porast prodaje leka u inostranstvu povećao je vrednost danske krune, primoravajući centralnu banku zemlje da drži kamatne stope niže nego što bi inače radila.

Kako piše list, Danskoj ne nedostaje multinacionalnih kompanija: među njima su proizvođač igračaka Lego, pivara Carlsberg i brodska grupa Maersk. Ali nikada ranije jedna kompanija nije bila tako dominantna.

Zahvaljujući ovom proizvođaču lekova, Danska je na papiru barem izbegla ekonomski pad koji su doživeli njeni susedi Nemačka i Švedska. Tehnički bi sada bila u recesiji, pošto je ostatak industrije zemlje u padu, kažu ekonomisti. Bez doprinosa farmaceutskog sektora, danska industrija bi pala za 15% tokom prošle godine.

Ministarstvo ekonomije Danske udvostručilo je svoju prognozu rasta za 2023. na 1,2%. U njegovom izveštaju o ekonomskim izgledima Novo Nordisk se pominje 31 put – što je bez presedana za bilo koju kompaniju.

Uticaj na celu Dansku

Bez presedana je da se toliko i priča o ovoj kompaniji. Wegovy i Novo Nordisk su tema razgovora u novinama, na televiziji, na večerama.  Takođe postoji bum zapošljavanja jer kompanija, koja se bori da održi korak sa rastućom potražnjom za svojim lekovima za mršavljenje, proširuje svoje fabrike, sa planovima da izgradi novu proizvodnu lokaciju u Odenseu, na susednom ostrvu Funen. Procenjuje se da će se taj uticaj protezati širom Danske.

Kompanija je ove godine proslavlja 100 godina postojanja, i ovo je veliki preokret za nju.

Novo Nordisk je godinama bio sinonim za insulin i borbu protiv dijabetesa, a u poslednje vreme se borila sa padom cena upravo insulina. Pre šest godina je čak razmišljala o nizu akvizicija kako bi udahnula novi život svom portfoliju lekova.

Priča decenije

Međutim, pojavom novih lekova Novo Nordisk je prošle godine ostvario prodaju od 177 milijardi kruna (20 milijardi funti), što je povećanje od 26% u odnosu na prethodnu godinu i dobit pre oporezivanja od skoro 8 milijardi funti.

Procenjuje se da će globalno tržište mršavljenja i lečenja dijabetesa dostići do 160 milijardi funti godišnje prodaje u roku od jedne decenije, prema Emili Fild, šefici istraživanja kapitala evropskih farmaceutskih proizvoda u Barclays-u, koja je gojaznost opisala kao „priču ove decenije“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde