Proizvođač leka za mršavljenje zakratko bio najvrednija kompanija u Evropi

Foto: Novo Nordisk

Danski farmaceutski gigant Novo Nordisk nakratko je prestigao francuskog velikana luksuzne robe LVMH i postao najvrednija evropska kompanija.

Tržišna kapitalizacija Novo Nordiska iznosila je 421 milijardu dolara, uključujući neuvrštene deonice u 9:43 ujutro po londonskom vremenu, prema podacima Refinitiva koje navodi Reuters. Sa druge strane tržišna kapitalizacija francuske kompanije iznosila je 420,97 milijardi dolara. Sat vremena kasnije LVMH je povratio “prvo mesto” koje je držao dve i po godine.

Novo Nordisk proizvodi lekove Ozempic i Wegovy, koji su u proteklih godinu dana izazvali veliku pompu zbog njihove potencijalne upotrebe za mršavljenje. Do rasta vrednosti došlo je i zbog toga što se sada ulagači klade na potencijal tih lekova.

Nakon uspešnih kliničkih ispitivanja na lekovima, cena deonice se više nego utrostručila u poslednje tri godine, a u zadnjih 12 meseci porasla je za 66%.

Wegovy se primenjuje jedanput nedeljno putem injekcije, a s kojim se u kratkom vremenu može izgubiti i više od 20 posto težine. I on je trenutno deficitarna roba. I tako će ostati barem još dve do tri godine, procenjuje se.

Uspeh novo Nordiska uticao je i na dansku ekonomiju. Danska je revidirala svoju prognozu godišnjeg rasta BDP-a na 1,2% s 0,6%, navodeći podsticaj farmaceutske industrije kao ključni faktor.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde