Najveći državni fond na svetu imao dobit od 213 mlrd dolara u 2023.

Foto: Envato Elements / mvaligursky

Najveći svetski državni fond Norges Bank Investment Management (NBIM) zabeležio je rekordnu dobit od 213 milijardi dolara (2,22 triliona kruna) za 2023.

Norveški NBIM, koji ima procenjenu vrednost fonda od 1,6 biliona dolara, navodi da je razlog ovakvom rezultatu ulaganja u akcije tehnoloških kompanija.

Nikolaj Tangen, izvršni direktor NBIM-a, prokomentarisao je da je „2023. završila mnogo bolje nego što se očekivalo“, pošto se posao oporavio od rekordnog gubitka u 2022. od 1,64 triliona kruna.

Kompanija je izvestila da su tehnološke akcije iznosile polovinu prinosa fonda zbog procvata tržišta veštačke inteligencije, jačih ekonomskih prognoza i nižih kamatnih stopa.

Sa svojim najvrednijim udelima kompanije u Microsoft, Apple i Nvidia-u i najvrednijim netehnološkim akcijama u farmaceutskoj kompaniji Novo Nordisk. Danski Novo Nordisk postao je ove godine jedna od najvrednijih evropskih kompanija.

Državni fond sa ogromnim profitom

NBIM je osnovan 1990-ih od strane Norveške sa namerom da investira višak prihoda naftnog i gasnog sektora zemlje. Do sada je uložio novac u više od 8.500 kompanija u 70 zemalja širom sveta.

Norveška je jedan od glavnih evropskih izvoznika sirove nafte, a od izbijanja ruskog rata postala je najveći evropski snabdevač gasom.

Prilivi, ili taj višak prihoda iz norveške države u fond u 2023. godini iznosili su 711 milijardi kruna, drugi najveći u istoriji fonda, što je manje od rekorda postavljenog 2022. od skoro 1,1 bilion kruna.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde