‘Pojavio’ se čuveni kineski bankar koji je prošle godine ‘nestao’

Foto: Youtube/Bloomberg

Fan Bao, jedan od najuspešnijih kineskih bankara koji je ‘nestao’ prošle godine, tj odveden od strane kineskih vlasti, dao je ostavku iz svoje firme.

On je podneo ostavku na mesto predsednika i glavnog izvršnog direktora China Renaissance zbog zdravstvenih razloga i planira da više vremena posveti porodici, saopštila je kompanija.

Firma nije rekla gde je Bao, niti da li ga vlasti još drže.

Bao je osnovao China Renaissance 2005. godine i pretvorio je u jednu od najuspešnijih kineskih ‘butik’ investicionih banaka. Ali prošle godine su ga kineske vlasti uhapsile u vezi sa istragom o korupciji, objavio je The Wall Street Journal.

Istraga je uključila Cong Lina, bivšeg predsednika China Renaissance i predsednika njene podružnice za hartije od vrednosti u Hong Kongu.

Cong je nedostupan od kraja 2022. nakon što je postao meta istrage u vezi sa njegovim radom pre nego što se pridružio banci.

Da li će kompanija preživeti bez njega?

Baoovo pritvaranje prošle godine izazvalo je šok u kineskim finansijskim i poslovnim krugovima. Smatran je tvorcem buma u kineskom tehnološkom sektoru, pošto je radio na spajanjima koja su formirala neke od najvećih kineskih tehnoloških giganata.

Ali neke od kompanija sa kojima je China Renaissance radila postale su žrtve zarobljene u vladinim pokušajima da suzbiju tehnološki sektor, što je dovelo do kazni, restrukturiranja poslovanja i naglog gubitka tržišne vrednosti.

Baoov nestanak je takođe doveo do pitanja da li bi China Renaissance mogla da preživi bez njega. Kompanija nije objavila svoje revidirane rezultate za 2022. godinu.  Kompanija se suočila sa daljim pritiskom na svoje prihode jer su neke od njenih osnovnih poslovnih oblasti, posebno tržišta vlasničkog kapitala, naglo usporile u poslednjih nekoliko godina.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde