Profesor Čupić objasnio korupciju na primeru Srbina u Danskoj

Ovih dana objavljena je najnovija lista „Transparency International“ o stepenu korupcije, prema kojoj je Srbija nazadovala u poslednjih godinu dana.

Srbija se za 2023. godinu nalazi na 104. mestu od 180 svetskih zemalja, prema percepciji korupcije. Kada se pogleda region, jedino je Bosna i Hercegovina lošije rangirana od Srbije i nalazi se na 108. mestu.

Jedan od komentara na ovu vest dobili smo u programu “Probudi se” na TV Nova S.

Korupcija kao psihijatrijski poremećaj

Govoreći o ovim najnovijim podacima, profesor Čedomir Čupić, koji je nekada bio na čelu Odbora za borbu protiv korupcije, dao je primer jednog našeg sugrađanina koji se suočio sa sistemom u kome nema korupcije.

U Danskoj, priča Čupić, korupcija ne podleže krivičnim sankcijama, već se smatra psihijatrijskim poremećajem. Kad vas uhvate u korupciji, vi idete na psihijatrijsku kliniku, kaže.

Profesor Čupić ovu informaciju objašnjava na primeru građanina Srbije iz okoline Leskovca koji je u Danskoj hteo da da “koverat” jednoj činovnici za neke papire.

Kad je to videla odmah je pozvala policiju. Policija je poslala psihijatrijsku kliniku. Kada su došli jedva su ga savladali, jer je bio jak čovek, dali mu injekciju, stavili ga u kliniku,” priča Čupić i nastavlja:

“Srbija je težak bolesnik”

“Klinika javlja porodici da je on u klinici, ali porodica kaže da je on zdrav. A oni mu odgovaraju: Ne, on je težak bolesnik”, kaže Čupić i dodaje da su tada našem državaljninu našli jednog našeg advokata u Danskoj.

Advokat je onda otišao i objasnio lekarima da je to kulturološki obrazac. Oni su mu rekli da onda Srbiju kompletno treba staviti u kliniku.”

Epilog je da su svi članovi porodice morali da potpišu da će sledećih šest meseci dolaziti svake subote na edukaciju.

“Napravljen je tim pravnika, socijalnih radnika, psihologa i onda su oni polagali to. Vidite kako je to suptilno”, završio je priču Čupić.

On je zaključio da je u velikim zemljama nemoguće iskoreniti korupciju, koja se kreće do 15%, ali u malim zemljama kao što su Danska ili Srbija, može se ovakvim merama potpuno iskoreniti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde