Holandska tehnika obrnutog razmišljanja: Problem je prilika

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Holandska tehnika obrnutog razmišljanja ‘omdeken’ je drugačiji pristup problemima.
  • Ako sledite ovu tehniku, problem više nije problem, već je prilika.
  • Autori tekstova o ‘omdeken’ tehnici daju primer jednog preduzetnika koji vodi vrtić.

Problem je prilika ako mu pristupate sledeći ’omdeken’ holandsku tehniku razmišljanja. Nije u pitanju nikakav trik niti nesvakidašnji izum. U osnovi ove tehnike je obrnuto razmišljaje ili drugačije razmišljanje o problemu.

Šta je drugačije?

Problem nije više ’problem’ za koji morate da iznađete rešenje. Problem postaje prilika.

Problem (ne) traži rešenje

Ako imate problem, bilo kakav, sigirno ste već mentalno podešeni da tražite rešenje. Problem je stanje nekakve neravnoteže koja traži da se reši i postavi u stanje ravnoteže. Problem je otežavajuća trenutna postavka, ali to ne mora da bude. Bar tako tvrde poznavaoci holandske tehnike ’omdeken’.

’Omdeken’ je način razmišljanja kada jedan problem pretvorite u priliku. Sama tehnika se primenjuje tako što počinje konstatacijom ’Da, ali…’ ili ’Da, imam problem!’.

Recimo, vlasnik ste predškolske ustanove ili vrtića i imate problem sa roditeljima – kasne po svoju decu. Ako vas vodi klasično razmišljanje, prvo rešenje je da vaši zaposleni ostaju duže na poslu kako bi sačekali roditelje. U samoj realizaciji, ovo rešenje je skupo jer znači plaćanje dodatnih sati rada. To je zapravo vaš problem. Kako da ga rešite?

Možete da svakodnevno podsećate roditelja porukom da treba da pokupe svoju decu iz vrtića, da ne kasne.

Ili, da vodite evidenciju koji su to roditelji koji kasne i bavite se njihovim slučajem i razlozima kako biste našli rešenje.

Teško da će bilo koje od ovakvih rešenja doneti rezultat“ , kažu autori ’omdeken’ edukacije.

Problem je prilika

Ono što preporučuju je da prvo prihvatite da imate problem, da kažete ’Da!’. To znači da ste prihvatili činjenicu da su roditelji vrlo zauzeti.

Zatim, pošto ste prihvatili činjenicu da su roditelji prezauzeti i da često kasne, idete dalje sa svojim problemom. Kako?

Tako što roditeljima ponudite novu uslugu u okviru već postojeće – da preko dana brinete o njihovoj deci, a to je večernji obrok. Ponudite roditeljima da zauzmu svoje mesto za stolom gde će večerati sa svojom decom. Vi i vaš vrtić ćete se pobrinuti za kuvanje i jela. Ovako su svi na dobitku – roditelji više ne moraju da žure i provešće vreme u već pripremljenom obroku sa decom, a vi ste povećali prihode prodajom jedne dodatne usluge.

Ako ovakav način razmišljanja o problemima i njihovom razrešenju prihvatite u svim segmentima posla i života, videćete da problem prestaje da bude problem. Prerasta u priliku. I to može da bude dobra poslovna prilika.

Prevazilazi očekivanja

’Omdeken’ sa svoja dva koraka u primeni je neka vrsta kreativne džiju-džicu tehnike jer koristite energiju problema. Ključno je da ovakav način razmišljanja ne može da učini da problem nestane. Ne može ni da reši problem. On postaje namera ili ideja sa kojom započinjete nešto novo.

Berhold Ganster je jedan od uglednijih imena koji pišu o ’omdeken’ pristupu. Dramski je pisac i dugo je radio u pozorištu da bi pre 20 godina počeo da promoviše ovakav način razmišljanja i to scenski. Do sada je već objavio 13 knjiga o ’omdeken’ filozofiji.

Teorija da je problem prilika je stekla veliku popularnost među poslovnim svetom pre svega zbog jednostavne primene. Tu su i rezultati za koje su mnogi izjavili da prelaze sva očekivanja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde