Ko je Ištvan Tiborc, novopečeni vlasnik 11 zgrada na Novom Beogradu?

Foto: BDPST Group

Glavna zvezda u domaćim medijima ovih dana je Ištvan Tiborc, zet mađarskog premijera Viktora Orbana. Jedan od najbogatijih Mađara postao je vlasnik 11 poslovnih zgrada u Novom Beogradu. Iznos ‘dila’ nije saopšten.

Konsultantska kuća CBRE SEE poslala je medijima saopštenje o tome da je savetovala mađarski Diofa Fund Management u kupovini portfolija Indoteka u Srbiji.

Prodajom je bilo obuhvaćeno 11 objekata premium klase, površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue kao i poslovna zgrada House.

Indotek, koji je takođe mađarska kompanija, je ovaj portfolio kupio od poljskog GTC-a 2021 za 267 miliona evra.

Diofa Fund Management je deo BDPST Group. A u njenom sastavu je i Waberer’s Group, koja je u oktobru prošle godine kupila većinski udeo od 55% u velikom igraču na srpskom tržištu distribucije, MD International (MDI).

Vlasnik BDPST Group je pomenuti Ištvan Tiborc.

Ne čitajte LinkedIn

Ako za informaciju koristite LinkedIn, Tiborc poslovno ‘postoji’ od 2015. godine kada je osnovao BDPST Group. Ali njegov ‘biznis’ počeo je malo ranije. A evo i zašto svoju LinkedIn biografiju nije ‘osvežio’.

Tiborc s nalazi među 30 najbogatijih Mađara, ali i 30 najuticajnijih. Nije ni prvi ni poslednji biznismen iz regiona čiju zvaničnu (i pravu) biografiju ne možete lako naći (ako uopšte postoji). Srećom, postoje novinski izveštaji.

On je 2008. prvo upoznao buduću suprugu Rahel, a iste godine i tasta Viktora Orbana. Par se venčao 2013.

Tiborc je godinu dana pre nego što će tast po drugi put preuzeti vođenje mađarske vlade 2010, sa partnerom osnovao ES Holding. Odmah nakon što je Orban oformio vladu menja joj ime u E-OS Innovatív. Tada počinje njegov uspon na biznis sceni.

Ištvan Tiborc je mislio da ne može da se bavi biznisom i bude zet premijera

E-OS Innovativ, kasnije Elios Innovativ, se prvenstveno bavio instalacijom ekološki prihvatljive i efikasne energetske tehnologije. ‘Ekspertiza’ – ulično i LED osvetljenje.

Dobija 19 tendera vlade za osvetljavanje gradova, a izveštaji su pokazali da je u 8 od tih 19 bio jedini ponuđač.

Otkriće pojedinih medija u Mađarskog da novcem dobijenim iz EU fondova, njegova firma ‘lampe’ naplaćuje 56 odsto više od uobičajne cene, bilo je tema i međunarodne istrage zbog kojih je i EU povukao određena sredstva iz Mađarske. To ga je nateralo da 2015. godine proda sve akcije u firmi.

„Shvatio sam u vezi sa svojim učešćem i povlačenjem iz Eliosa, da u Mađarskoj, kao član premijerove porodice, ne mogu da se bavim baš ničim. . . . Kao član premijerove porodice, neophodno je da ostanete podalje od državnih ili opštinskih stvari. Morao sam da naučim i prihvatim ovo,” rekao je tada za mađarske medije Tiborc i ušao u ‘pravi biznis’.

“Hoću da budem glavni igrač u regionu”

To je uradio osnivanjem BDPST Group preko koje ima portfolio najelitinijih nekretnina u Budimpešti, hotele, skijalište u Austriji i poneku banku.

Prošle godine je za Budapest Business Review rekao da više ne radi sa kompanijama koja koriste javna sredstva. Ali nije negirao da koristi i subvencije.

“Kompanije kao što su Diofa, Granit Bank ili Waberer’s, u kojima BDPST ima udeo, imaju nezavisan menadžment i ne mogu da im naložim da se prijave ili ne prijave na bilo koji tender, jer bih time mogao naštetiti drugim akcionarima. Iz tog razloga, menadžeri donose prave odluke o takvim stvarima bez obzira na mene, to je sve.

I hoće da bude glavni igrač u regionu.

“Diofa Fund Management, koji je deo grupe, omogućava nam da kupujemo uglavnom kancelarijske portfelje u regionu. Ovo prekogranično širenje je definitivno deo naše strategije da postanemo glavni igrač u regionu,” rekao je Tiborc u istom intervjuu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde