Slika iz savane – zebra pokret kao ključ za opstanak

Ključne tačke
  • Slika i dinamika savremenog poslovanja može se uporediti sa životom zebri u savani.
  • Kada je sama, zebra deluje smešno, ali grupi pravi optičku varku za svaku grabljivicu.
  • Suština zebra pokreta je udruživanje kompanija koje ne mogu da budu konkurencija gigantima.

U prirodi je uglavnom raspored snaga takav da jedan uvek lovi, dok je drugi žrtva. Zna se ko je predator, a ko beži da bi preživeo. Nije mnogo drugačija slika niti dinamika savremenog poslovanja  – pročitaćete u redovima kreativnijih analitičara. Jedan od živopisnijih prirodnjačkih primera je ambijent savane i ’zebra pokret’ inspirisan uslovima života u savani.

Ključ za opstanak

Zebre su izuzetno društvene životinje i uvek se kreću i krdu. Iz porodice su konja, ali za razliku od konja i magaraca, čovek ih nikada nije pripitomio. Na prvi pogled zebre su smešne. Zbog crno-belih pruga prava su specijalnost savane i svaka na sebi ima drugačiji raspored pruga. Biljojedi su i njihovo prirodno stanište je otvoreni prostor travnjaka bez drveća kao što je savana. Iako su sladak plen za lavove, one se šepure svojim prugama na otvorenom prostoru i nisu majstori kamuflaše. Naprotiv. Ne možete da ih ne vidite. Ljubitelji prirode kažu da se zebre razmeću šarama i dizajnom i ispada da mame grabljivice umesto da se kriju.

Međutim, zoolozi kao i oni pomenuti kreativniji poslovni analitičari igru zebri nazivaju genijalnom. Kada je sama, deluje smešno. Ali, u čoporu, još ako se kreće velikom brzinom, izuzetan su prizor. Mešaju se crno-bele pruge, diže se prašina i halabuka i teško je videti šta se zapravo dešava. Zavrti vam se u glavi kada gledate u čopor zebri koje su u trku. Isto tako deluju i na lava koji je spreman da ih lovi. Samo, zbog optičke varke lav teško razaznaje pojedinačnu zebru koju planira za obrok. Snaga zebri je život u grupi i ključ za opstanak.

Ovaj zebra efekat je veoma koristan za primenu i u ljudskim životima.

Zebra pokret poslovna mudrost

Nekada je u korporativnom svetu krajnji simbol uspeha biti jednorog. U prevodu, to su kompanije ’mitska stvorenja’ sa eksplozivnim rastom čija je vrednost milione i milijarde dolara. Jednorozi su usmereni na profit i samo profit      , sa inovativnim delatnostima i još neviđenim idejama.

’Zebra efekat’ ili ’zebra pokret’ je sasvim drugačija poslovna mudrost. Na neki način, to je suprotno od politike jednoroga. Suština ’zebra pokreta’ je udruživanje, spor i održiv napredak. Kompanije imaju tendenciju da sarađuju sa drugim kompanijama tipa ’zebra’. Efekat zebra je poslovni model koji je manje predatorski, surov i osvajački koji ima za cilj saradnju na obostranu korist. Ovaj pokret, između ostalog, koristi velikoj većini preduzetnika koji se ne uklapaju u kalupe unikorna ili pojedinačno jakih i profitabilnih kompanija.

Istina je negde između

Naravno, kako to analitičari kažu i iskusniji tvrde, rešenje za uspeh je negde između principa unikorna i efekta zebre. Bio bi to hibrid zanimljiv za posmatranje.

Profit i rast zavise od udruživanja, ali i samostalnosti. Za sve koji bi da u svom poslovanju primene malo ’zebraste’ mudrosti u svojoj kompaniji, ovo je nekoliko praktičnih primera i prednosti.

  • Moć konzorcijuma je na prvom mestu. Samo zato što se druga kompanija (ili druga osoba) takmiči sa vama u jednoj ključnoj oblasti, ne mora i u ostalim oblastima. Na primer, osamdesetih godina prošlog veka bilo je nekoliko proizvođača poluprovodnika u Americi. Svi su imali isti problem – Japan. Japanci su razvili proizvodnju boljih i naprednijih  poluprovodnika što je ojačalo i njihovu automobilsku industriju. Američke kompanije su morale da prate korak, ali jedino rešenje je bilo udruživanje. Tako su primenile ’zebra efekat’. Stvorili su konzorcijum od 14 kompanija i zajedničkim snagama vratili ugled i lidersku poziciju. U ovom slučaju, ’zebra pokret’ bi se mogao prevesti i kao princip ’neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj’.
  • Ponekad je loša ideja istaći se. Startapi mogu uspeti jer su drugačiji i samostalni, ali u nekim pitanjima dobro je pratiti gomilu. Pre svega ako su pitanja koja se tiču, recimo, dezinformacija ili govora mržnje.
  • Kada je korist obostrana u udruživanju, to je idealna formula da se preživi. Kroz život niko ne može sam, pa ni kompanije. Za zdrav poslovni put potrebna je mreža prijatelja i naučiti da je dobro osloniti se na druge.

Kada ste mala kompanija koja želi da uđe u utakmicu sa gigantima, od velike je važnosti da procenite da li možete da se udružite sa drugima kako biste prevazišli ’svoju težinu’.

„Imajte uvek na umu ’zebra pokret’ kao rešenje da krenete napred, jači“,  zapisao je savetnik Hektor Ruiz, veliki boraca za obrazovanje i slobodni protok informacija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde