Merck za 11 mlrd dolara kupuje biotehnološku kompaniju

Foto: Merck.com

Ključne tačke
  • Američka farmaceutska kompanija Merck objavila je da kupuje Prometheus Biosciences za nešto manje od 11 milijardi dolara.
  • Zanimljivo je da Prometheus, iz San Dijega, razvija imunološke tretmane i do sada nema odobrene proizvode.
  • Prošlog leta Merck je navodno bio u pregovorima o kupovini biotehnološle tvrtke Seagen, fokusirane na lekove za rak, ali konkurentski Pfizer prošlog je meseca postigao sporazum o kupovini Seagen-a, vredan 43 milijarde dolara.

Američka farmaceutska kompanija Merck objavila je da kupuje Prometheus Biosciences za nešto manje od 11 milijardi dolara.

Merck je dogovorio da će platiti 200 dolara po deonici za tu kalifornijsku biotehnološku kompaniju, specijalizovanu za lečenje autoimunih bolesti.

‘Ovo nam omogućava da zakoračimo snažno u imunologiju te će nam omogućiti održivi rast, mislimo i do 2030-ih, s obzirom na dug životni vek patenta’, izjavio je izvršni direktor Merck-a Robert Dejvis.

On je dodao i da bi Prometheus-ov lek PRA023, koji se razvija za lečenje ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti i drugih autoimunih stanja, mogao Merck-u da osigura više milijardi dolara prihoda od prodaje, istakavši da su nedavno objavljeni ohrabrujući rezultati druge faze kliničkog ispitivanja.

Zanimljivo je da Prometheus, iz San Dijega, razvija imunološke tretmane i do sada nema odobrene proizvode. Ukupna prodaja kompanije prošle godine iznosila je 6,8 miliona dolara. Analitičari SVB Securities LLC predviđaju da će porasti na više od 1,6 milijardi dolara u 2029.

U potrazi za akvizicijama

Drugi proizvođači lekova su, kako piše Wall Street Journal,  takođe kupovali proizvođače autoimunih lekova. Amgen Inc. postigla je  27,8 milijardi dolara vredan sporazum o kupovini Horizon Therapeutics PLC-a u decembru, što je bilo najveće spajanje zdravstvenih usluga prošle godine. Procenjuje se da globalno tržište imunologije vredi više od 40 milijardi dolara, piše list.

Inače, Merck je već neko vreme tražio prilike za akvizicije kako bi se zaštitio od eventualnog gubitka prihoda, jer patent za njegovu uspešnu imunoterapiju protiv raka Keytruda počinje isticati krajem decenije. Kompanija je ranije saopštila da je od prodaje Keytrude lani uprihodovala gotovo 21 milijardu dolara.

Prošlog leta Merck je navodno bio u pregovorima o kupovini biotehnološle kompanije Seagen, fokusirane na lekove za rak, ali konkurentski Pfizer prošlog je meseca postigao sporazum o kupovini Seagen-a, vredan 43 milijarde dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde