Najbogatiji u regionu: Dubravko Grgić, kralj osiguranja

Foto: Grgić & Partners

Ključne tačke
  • Dubravko Grgić je na listi “Nedeljnika” najbogatiji biznismen u regionu.
  • Grgićev poslovni uspon počeo je 1992. kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom (BiH) osnovao osiguravajuću kuću Euroherc.
  • Agram grupa okuplja dvadesetak društava koja se bave osiguranjem, bankarstvom, lizingom i drugim finansijskim uslugama.

“Nedeljnik” je krajem godine objavio listu najbogatijih biznismena u regionu. Na toj listi, na prvom mestu, nalazi se Dubravko Grgić, koji je u Hrvatskoj poznat javnosti kao ”kralj osiguranja”. Njegova vrednost se procenjuje na 2.840.000.000 evra.

Grgićev poslovni uspon počeo je 1992. kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom (BiH) osnovao osiguravajuću kuću Euroherc, koja je ubrzo proširila svoje poslovanje u Hrvatsku. Od sredine devedesetih Grgić naglo napreduje. Najpre je 1996. kupio Jadransko osiguranje, zatim je 2000. postao vlasnik Mediteranskog osiguranja, 2004. je od Hrvoja Petrača preuzeo Atlas osiguranje, a 2005. Kreditnu banku Zagreb od Agrokora.

Na inicijativu Euroherc osiguranja Zagreb u julu 2000. godine 14 samostalnih trgovačkih društava na osnovu zajedničkog poslovnog interesa sklopilo je Ugovor o povezivanju u Koncern Agram. Na kraju 2021. godine Koncern Agram imao je 20 članica. Grgić je najveći deoničar Grupe.

“Od oca sam naučio sve”

I Grgića prati sudbina mnogih biznismena koji su svoje poslove podizali 90-tih godina prošlog veka. Mediji mu zameraju odnos prema suosnivačima a kako i sam kaže na njega su pokušana dva atentata i podnošene tužbe koje su sve oborene.

On dolazi iz ugledne advokatske porodice, diplomirao je i doktorirao pravo, a u jednom od retkih intervjua koji je dao pre osam godina za Express, govori o svom ocu Mirku Grgiću, predsedniku suda.

“Od oca sam naučio sve. Otac je bio vrhunski advokat, mudar, strpljiv, veliki radnik, vizionar, kao i ja.”

“U mom fokusu je uvek bila polisa osiguranja”

Za Grgića kažu da dolazi prvi na posao i sa posla poslednji odlazi. Minimalno je na poslu 15 sati dnevno, pišu mediji o “kralju osiguranja”.

Poznat je po tome da voli da donira političare. Razlog je naveo za pomenuti Express.

“Mnogi im doniraju kako bi od njih imali koristi. Ja doniram kako bi me pustili na miru da radim svoj posao.”

A kako vodi svoj posao vide se i u ovim njegovim rečima:

 “Nismo šarali i isprobavali kojekakve delatnosti za zaradu. Ko god je to radio, taj je propao. Ne možeš biti malo građevinar, malo političar, a malo doktor. U mom fokusu je uvek bila polisa osiguranja. Sve se vrtelo oko toga. Što ih je bilo više, to smo imali više sredstava za ulaganje. Zapravo smo kreditirali sami sebe i zato danas nismo u nikakvom dužničkom ropstvu.”

U biznis je uključena i njegova porodica, pa mu u kompaniji radi troje dece, a njegova supruga Mladenka je predsednica Euroherc osiguranja.

O Agram grupi

Agram grupa okuplja dvadesetak društava koja se bave osiguranjem, bankarstvom, lizingom i drugim finansijskim uslugama.

Na inicijativu Euroherc osiguranja Zagreb u julu 2000. godine 14 samostalnih trgovačkih društava na osnovu zajedničkog poslovnog interesa sklopilo je Ugovor o povezivanju u Koncern Agram. Na kraju 2021. godine Koncern Agram imao je 20 članica.

Zatim su pet članica Koncerna Agram – Euroherc osiguranje Zagreb, Adriatic osiguranje Zagreb, Agram Life osiguranje Zagreb, Euroherc osigura- nje Sarajevo i Adriatic osiguranje Sarajevo – formirale Agram Grupu.

Članice Koncerna Agram, koje su pokrenule poslovanja u zemljama EU ili su osnovale nove firme u članicama EU, osnovale su u Zagrebu Agram European Economic Interest Grouping (Europsko Gospodarsko interesno udruženje) krajem 2021. godine. Agram EEIG ima 14 članica koje posluju na području Hrvatske, Austrije i Italije. Pored pet osiguravajućih društava, članice EEIG su: Agram TIS, EuroDaus, Agram lea- sing, Agram Banka, Specijalna bolnica Agram, Agram yachting, Agram Invest, MEDORA hoteli, Autocentar Agram Zagreb, EuroAgram GmbH Beč, Agram Trieste SRL Trst, Agram Ljubuški, Agram Invest, Auto Dubrovnik, Auto Slavonija i Autoservisni centar Varaždin.

Grgić je početkom 2022. godine od kompanije Fortenova kupio poslovni toranj Cibona u Zagrebu. Reč je o tornju u kojem je Ivica Todorić izgradio svoj koncern Agrokor.

Sa svojim firmama Dubravko Grgić ima pokriva oko 25 odsto tržišta osiguranja u Hrvatskoj.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde