NBS: Bez brige za klijente Sberbank Srbija

Sberbank Srbija posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko je likvidna i dobro kapitalizovana, saopšteno je iz Narodne banke Srbije NBS, povodom sankcija EU i SAD ruskim bankama zbog situacije u Ukrajini.

Povodom mera Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe AG iz Beča, koja je vlasnik Sberbank Srbija, u saopštenju se navodi da su osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni na domaćem tržištu i da se navedene odluke ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija.

„U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita u potpunosti su očuvani“, istakla je NBS.

U saopštenju se podseća i da su dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Ako bi bilo neophodno, NBS će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju s ciljem očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti odnosno makroekonomske stabilnosti u celini“, naveli su iz NBS.

NBS smatra da će na poslovanje banke pozitivno uticati i promena vlasništva. 

Saglasnost za preuzimanje Sberbank

Kako je saopšteno, AIK Banka je dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija. 

Na ovaj način, AIK Banka će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na čak 9% i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji, navodi se u saopštenju AIK Banke.

Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić istakla je da će se veličina aktive povećati na gotovo 4 milijarde, sa tržišnim udelom od 9%, čime će AIK Banka, kao okosnica bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde