Ovo su bizarna pravila Maska za zaposlene u Tesli

Svaki član Teslinog tima mora da sledi pravila Ilona Maska, jednog od osnivača. Pravila su pravila, pa makar bila i bizarna. Ipak su Maskova.

Jedna od najvećih i uglednijih automobilskih kuća Tesla zaključno sa prošlom 2021. godinom na spisku zaposlenih broji zamalo pa 100.000 ljudi. Kompaniju su pre 18 godina osnovali dvojica inženjera Martin Eberhard i Mark Tarpening, a godinu dana po osnivanju priključio im se Ilon Mask, da bi postao predsednik 2008.

Za neke ’dar sa neba, planetarni genije’, za druge ’ekscentrični milijarder’, Mask u svakom slučaju važi za poslovnog osobenjaka i inovatora. Ako je verovati Forbes-u i sličnim medijima, Mask je na čelu garde najbogatijih ljudi sveta. To je ono što je dostupno javnosti i zbog čega mnogi o njemu govore s poštovanjem. Svaka se Maskova reč čita sa posebnom pažnjom, a kape su u njegovu čast odavno skinuli mnogi željni poslovnog uspeha.

To je jedna strana medalje velikog Maska.

Postoji i druga, bizarna, uglavnom.

Pravila Maska i druga strana medalje

Ta druga strana medalje je teško dostupna javnosti pre svega jer Tesla i Mask svojim zaposlenima nude na potpis posebne ugovore o poverenju. To je jedan od razloga što insajderske informacije iz same kompanije ostaju u kompaniji gde im je i mesto po mišljenju glavnog.

Ali, desi se da poneki mejl koji Mask pošalje na elektronske adrese svom timu ’iscuri’ i dospe u javnost. Ovo dođe nešto kao medijska poslastica koja posebno ne raduje Maskove obožavoce i sledbenike.

Portal Hotcars, specijalizovan za autoindustriju, pre nekoliko dana je objavio pravila za zaposlene u Tesli. Kako su naveli, Mask je povremeno inspirisan i pošalje svojim zaposlenima mejl sa nekim od novih zabrana ponašanja. Šta je sada aktuelno i šta Mask zabranjuje svojim zaposlenima?

Žargon ne dolazi u obzir

U mejlu iz maja 2010, kako navode iz Hotcars, Mask je strogo zabranio zaposlenima da u komunikaciji koriste žargon i akronime. „Akronimi su glupost. Niko ne može da zapamti te silne reči i mnogi sede i ćute na sastancima jer ne žele da ispadnu glupi“, pisalo je u mejlu kao Maskovo obrazloženje.

Udruživanja su strogo zabranjena

Ako nekome padne na pamet da se udruži sa kolegama i osnuje neku vrstu udruženja ili sindikata, sačkaće ga sankcije i otkaz. Nema pregovora.

Nema popusta

Ako imate želju da se jednog dana pridružite Teslinom timu, nećete dobiti popust na kupovinu novih kola. Dok druge kompanije popustima privlače zaposlene da promovišu proizvode na kojima rade, Mask strogo zabranjuje.

Veliki i česti sastanci?

Veliki i česti sastanci su zabranjeni. Mask je ovu odluku obrazložio mišljenjem da su veliki sastanci mrlje svake kompanije i da vremenom postaju sve gori. Kao firma Tesla veoma ceni dobro upravljanje vremenom i zato su sastanci dozvoljeni samo ukoliko je tema hitna. Predsednik misli da zaposleni treba da se bave proizvodnjom, a ne sastančenjem.

Posao ne sme da stane

Tesla ne gasi svoje pogone. Nikada. Posao ne sme da stane po naređenju Ilona Maska, ni jedan segment.

Zabranjeno je da se zove hitna pomoć

Iako je broj povreda zaposlenih u Tesli na visokom nivou, Mask je zabranio zaposlenima koji rade na klinici u samoj kompaniji da zovu hitnu pomoć. Ako je zaposleni lakše povređen, odmah se vraća na liniju.

Izostajanje se ne prašta

Bez obzira da li član Tesla ekipe ima privatnih problema, porodičnih obaveza ili mu je neophodan slobodan dan iz zdravstvenih razloga, izostajanje sa posla Mask ne prašta. Sve se beleži – kada ko dolazi na posao, kada odlazi, koliko se i zašto lečio. Sve su to nedostaci zaposlenih i pišu mu se kao potencijalni razlozi za otkaz. Previše ovakvih nedostataka sigurno vode ka otkazu.

Sledite pravila i zdrav razum?

Ovo je prilično zbujuće pravilo. Mask je izdao na stotine uputstava po kojima zaposleni moraju da se ponašaju, a sa druge strane poziva ih da slušaju zdrav razum. To znači da treba da odaberu bolje rešenje ako primete da pravilo dovodi do kontraefekta. Ipak, još se nije čulo da je bilo ko u Tesli ostao bez sankcija ukoliko nije sledio pravilo propisano velikim Maskom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde