Ovo su najskuplji gradovi za život. Beograd – 163. mesto

Poslednji članci iz ove rubrike

Beograd  je već krenuo u odbranu titule jedne od 20 najpopularnijih destinacija za život digitalnih nomada i profesionalaca, o čemu je Bonitet već pisao najavljujući inicijativu “Digitalna Srbija” i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) da se putem sajta BelgradeGets.digital promoviše Beograd kao atraktivna destinaciju za život i rad digitalnih profesionalaca iz celog sveta. Inače, naš glavni grad je ovu titulu dobio ona osnovu ocena korisnika Nomad List, sajta koji okuplja najveću svetsku mrežu digitalnih nomada.

Kada je reč o najskupljim gradovima sveta, prema novom izveštaju američke kompanije Merser, Beograd se na rang listi najskupljih gradova za strance našao na 163. mestu, dok je glavni grad Turkmenistana Ašhabad preuzeo prvo mesto od Hongkonga. U godišnjem izveštaju konsultantske firme Merser, prema pisanju AFP, ukupno 209 gradova sveta je rangirano na osnovu troškova života, koji uključuju izdatke za stanovanje, prevoz, hranu i zabavu, pri čemu je kao uporedna osnova uzet Njujork.

Među prvih 10 su tri švajcarska grada, a skok na listi zabeležilo je više evropskih gradova. Najskuplji grad u Evropi je i dalje Cirih, na petom mestu, zatim Ženeva (8) i Bern (10). Više evropskih gradova se usled slabljenja dolara 2021. godine popelo na listi, a među njima Pariz koji se popeo sa 50. na 33. mesto i Luksemburg (63) za 20 mesta. Mnogi nemački gradovi su se u odnosu na 2020. godinu popeli za više od 20 mesta.

Kada je u pitanju naš region, Beograd se popeo za 20 mesta, pa je tako sada došao na 163. mesto, a skokove na ovoj listi zabeležili su i Ljubljana (126), za 22 mesta, Zagreb (140) za 12 mesta, Budimpešta (162) za osam mesta, Sarajevo (186) za 11 mesta.

Ašhabad je dospeo na vrh liste zbog visoke inflacije u Turkmenistanu, izjavio je za AFP Žan-Filip Sara iz francuskog ogranka američke kompanije Merser.

Hongkong je pao na drugo mesto, a Bejrut se sa 45. mesta popeo na treće zbog inflacije izazvane ekonomskom krizom, pandemijom i eksplozijama koje su delimično uništile luku avgusta prošle godine. Na četvrtom mestu je Tokio, na šestom Šangaj, na sedmom Singapur i na devetom Peking.

Najskuplji gradovi u SAD su Njujork, koji je sa šestog pao na 14. mesto u svetu, Los Anđeles (20) i San Francisko (25). Moskva je pala za 41 mesto na 62, a Sankt Peterburg za 60 mesta, na 119. poziciju. Najjeftiniji grad za strance je glavni grad Kirgistana, Biškek, zatim glavni gradovi Zambije i Gruzije – Lusaka i Tbilisi.

Kako prenosi AFP, na promene na listi uticala je i promena poslovanja zbog pandemije – ograničenja putovanja i rad od kuće. „Troškovi života su uvek bili faktor u planiranju međunarodne mobilnosti, ali je pandemija dodala novi sloj kompleksnosti, kao i dugoročne implikacije povezane sa zdravljem i sigurnošću radnika, radom na daljinu i politikom fleksibilnosti, između ostalog“, navodi se u saopštenju kompanije Merser.

U izveštaju je zapaženo da se umesto tradicionalnog slanja zaposlenih u inostranstvo na nekoliko godina, sada uvode novi oblici mobilnosti, kao što su angažovanja na kraći period, zapošljavanje ljudi koji su već u inostranstvu, češća putovanja, rad na daljinu i angažovanje „frilensera“.

Preporučujemo

Pratite nas