Patagonia odmara – još jedna velika lekcija poslovnom svetu

Ključne tačke
  • Patagonia je kompanija koja postoji 50 godina i sledi poslovnu filozofiju njenog osnivača.
  • I ove godine zaposleni neće raditi osam dana za božični praznik.
  • Jedno od obrazloženja uprave je da ljudima treba odmor, da budu sa porodicama i da se dobro provedu kako bi se vratili umornih nogu i puni priča.

Još jedan Božić je tu i još jednom Patagonia je zaslužila aplaus javnosti sudeći po komentarima i analizi poslovnih stručnjaka. I ove godine su svoje cenjene potrošače obavestili da neće raditi od 25. decembra do 2. januara jer je ljudima koji rade u Patagonia sistemu potreban odmor. I ne samo zato.

Patagonia odmara

Pre tačno 50 godina osnovana je kompanija Patagonia, američka konfekcijska kuća. Za kratko vreme privukla je veliki broj kupaca i sledbenika. Patagonia je slika i prilika ideja i strasti njenog osnivača Ivona Šujnara velikog ljubitelja planinarenja i netaknute prirode, zanatlije koji je živeo svoju ljubav prema zdravoj okolini. Šujnar sada ima 85 godina i prošle godine je svoju kompaniju poklonio dobrotvornom fondu sa željom da se zarađeni novac preusmerava na brigu o planeti.

I godinu dana nakon što Šujnar nije više vlasnik Patagonia kompanije već samo njenih jedan odsto, nema promene u poslovnoj politici. Pred ovaj božićni praznik uprava i zaposleni su obavestili javnost:

Odmorićemo neko vreme“.

Tu je bila i informacija da će cela kompanija odmoriti osam dana. Iako posluju u 10 zemalja i vode proizvodnju u 13 zemalja sveta, to nije sprečilo rukovodstvo da nastave tradiciju koju je započeo prirodnjak Šujnar 2021.

Dodatno opravdanje

Te prve godine sa novom poslovnom politikom o slobodnim danima, na sajtu i na vratima prodavnica pred Božić, kupce i klijente je zateklo obaveštenje:

Našim ljudima je potreban odmor.“

U dodatnom tekstu obaveštavaju da daju sve od sebe da ne budu vezani konvencijama i da paze na ljude i planetu. Poslednju sedmicu godine zatvaraju prodavnice, skladišta i kancelarije jer je ljudima potreban odmor.

Ove godine na ovo, sada već očekivano obrazloženje zašto Patagonia neće raditi toliko dana, na sajtu i mrežama dodali su ovakvo opravdanje:

Nećemo raditi za praznike da bi naši zaposleni mogli da provode vreme sa voljenim osobama, da se dobro provedu i zabave jer im je potrebno. Vratićemo se 2. januara, nadamo se umornih nogu (od zabave) i sa nekoliko dobrih priča.“

Velika i važna lekcija

Pomenuti osnivač Patagonia kompanije i robne marke izjavio je u jednom intervjuu za BBC pre desetak godina da svaki put kada uradi dobru stvar, zaradi novac. Za njega su dobre stvari bile živeti u skladu sa prirodom i ljudima i tako je i vodio posao. S jedne strane, gubio je novac kada je zatvarao kompaniju za praznik, ali je s druge strane dobijao mnogo više – dobru volju svojih zaposlenih.

Ove godine nova, mlađa ekipa koja sada odlučuje umesto Šujnara, dodala je i ovo:

Svaka kompanija, sada više nego pre 10 godina, mora da osvoji srca i glave svojih zaposlenih koji svojim pravom po rođenju smatraju ne samo da kući donesu novac, već da budu zadovoljni poslom koji rade.“

Kako tvrde, ljudi koji su deo Patagonia sistema vole avanture i rado im se prepuštaju, pa i tokom praznika. To nije samo običan posao. To je i ’mesto gde su zaposleni u strastvenoj vezi sa misijom odlaska na posao’. I, to je deo brenda Patagonia, nema sumnje. Od Šujnara pa do sada, ljudima koji vode ovu kompaniju je jasno da ne mogu da odluče kako će se njihovi zaposleni osećati, ali mogu da odluče kako će se prema njima odnositi.

’Velika i važna lekcija za ceo poslovni svet’, neki su od komentara analitičara nakon i ovogodišnje objave o neradnim danima za Patagonia zaposlene.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde