Zavisnost od video igrica koja broji milione – Johan Sundstajn

Foto. Youtube

Ključne tačke
  • Najplaćeniji gejmer danas je Danac Johan Sundstajn.
  • Johan ima 30 godina, napustio je školu sa 16 i živi od video igara sa svojim OG timom.
  • Na računu ima 11 miliona evra i tuga je najveći neprijatelj.

Sada već tridesetogodišnji danski gejmer, Johan Sundstajn, po rečima njegovih roditelja provodio je i po 12 sati dnevno uz video igre još u uzrastu od 13-14 godina. Danas živi u sunčanom Lisabonu u kući vrednoj 1,8 miliona evra, sa sopstvenim kuvarom i menadžerom. Po poslednjim informacijama, prema Forbes-u, vodeći na top listi zarada gejmera na računu ima oko 11 miliona evra.

Johan Sundstajn, početak bez perspektive

Naravno, kao i u ostalim porodicama gde roditelji ne mogu da se izbore sa vremenom koje deca provode uz video igre, nisu mogli ni Johanovi roditelji. U šesnaestoj godini je već sam doneo odluku da napustim školu. Napuštanje škole u tom uzrastu bio je jedan od prvih znakova da je po sredi zavisnost od video igara. Zanemarivanje školovanja je jedna od ozbiljnijih posledica kada su adolescenti u pitanju. Davanje prioriteta igranju na štetu drugih aspekata života njegovim roditeljima očigledno nije smetao. Otac je u jednom intervjuu rekao da je to bila Johanova odluka koju su oni poštovali. Majka je postala svesna njegove veličine kada ju je jedan njegov prijatelj iznenadio rečima da je njen sin jedan od najboljih na svetu. A po Johanovim svedočenju početak je bio težak tokom kojeg je zarađivao samo 200 dolara mesečno sve dok nije pobedio na prvom velikom turniru.

Svetska prvenstva, `The International`

Poput tenisa i fudbala, i video gejming ima svoje prestižno takmičenje. U pitanju je `The International`. Johan ga je sa svojim OG timom osvojio dva puta, a poseduje i par rekorda kada je u pitanju igra za koju su se specijalizovali, Dota2. Tim OG koji je oformio Johan Sundstajn nalazi se pod sponzorskim kišobranom Red Bull-a, a ovo zajedništvo pridodalo je još nekoliko važnih turnira poput Majors-a (4). Svi članovi tima posebno ističu Johanove ljudske kvalitete koji su ih opredelili da postanu deo njegovog tima. Sve je iskreno i transparentno, kažu.

Dr Džekil stvarnosti i virtuelni Mr Hajd

Građenje virtuelnog karaktera u svetu video igrica jedan je od momenata u kojem se pronalaze igrači. Sve ono što niste u stvarnosti, možete postati u igri. Nadimak je neizbežan, a Johanov najpoznatiji je `NOtail`. To građenje karaktera u onlajn igricama jednostavno nema kraja. Želja za konstantnim poboljšanjima i stalnim povratkom ka tome deli zajedništvo sa kockarskom zavisnošću, a cela industrija i ideja programera video igara je da one nemaju kraj, da igrač ima stalnu potrebu da joj se vraća. Svi ti mehanizmi su poznati, ali ko još obraća pažnju kada je potpora svemu raskošni ćilim od zelenih novčanica?!

Možda neki mladi roditelji, koji će da slušaju u sledećih nekoliko godina opravdanja svoje dece zbog besomučnog igranja LOL-a, kako ih čeka svetla budućnost i kako će zaraditi veliki novac.

`Role model` je tu – dečko sa severa Evrope koji je sebi parče sunca pronašao u Lisabonu.

Johan Sundstajn i borba

Naposletku, savremeno društvo još uvek nije videlo kako izgleda kraj karijere profesionalnog gejmera i da li ga uopšte ima. Kada je NOtail u pitanju, ona je izgleda tek počela, jer je Red Bull jednu od prostorija kuće u Lisabonu pretvorio u Johanovu gejmersku sobu iz snova u kojoj ima dosta zelenila i prostora za pse od kojih se ne odvaja od svoje petnaeste godine.

Što se samog Johana tiče i njegove unutrašnje borbe sa ciljem da pobedi, s početka se borio sa brigom roditelja koji su strahovali da će im se sin razboleti. Posle škole, sedao bi za sto i igrao do kasno u noć.

Posle škole igrao sam 12 sati, pa i više. Da sam mogao, igrao bih i 20 sati. Ali, odvlačili su me roditelji koji su bili zabrinuti za mene i moju budućnost. Borio sam se i sa školom od 15. godine i odustao sam. Nikada nisam gledao unazad“ za BBC izjavio je najplaćeniji e-sportista.

Mračna strana e-sporta

U istom intervjuu Johan priča i o tamnoj strani e-sporta, ma koliko drugi potcenjivali ovakvu vrstu takmičenja.

Postoji velika tamna strana svega ovoga i mentalni napor. Tu je i aspekt grupe što još sve to pojačava i čini da se osećate užasno. Dešava mi se da budem negativan, veoma tužan. Tuga je moj najveći neprijatelj“, izjavio je Johan i dodao nešto svetliju stranu svog posla:

Ako pobeđujemo i sve ide kako treba, osećam se odlično. U suprotnom sam loše.“

Kao velika zvezda veoma plaćenog biznisa, Johan Sundstajn ima veliku podršku OG tima, počev od sportskih psihologa i trenera do specijalista za društvene mreže. Za BBC je rekao da više nije tako mlad, da je jedan od starijih igrača i nada se da će se još dugo takmičiti.

Možda nisam najmlađi i nemam više tako dobru mehaniku i mehaničke veštine, ali dobro znam kako se igra i kako stvari ovde funkcionišu“, rekao je za sada najplaćeniji gejmer Johan Sundstajn.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde