#CorporateTok: Kako Gen Z i TikTok menjaju pravila poslovnog sveta

Foto: Envato Elements / shotprime

Do sada smo svi već utvrdili i potvrdili – generacija Z je poslata na ovu planetu da bi nas promrdala i pokazala da smo (uglavnom) sve do sada radili pogrešno: od emotivnih odnosa i prijateljstava, do toga kako biramo knjige ili način na koji se šminkamo. Z-emljotres nije zaobišao i oblast naših života koja nam oduzima najviše vremena i nerava: posao. Zaposleni generacije Z potresaju profesionalni svet novim načinima za pronalaženje uspeha i sreće – i koriste TikTok da podele svoja saznanja.

I dok su milenijalci imali prilike da očvrsnu tokom svetske ekonomske krize 2008. i posledičnih otpuštanje, mladi su poslednjih godina doživeli velike potrese na radnom mestu, počevši od rada na daljinu tokom pandemije i talasa otkaza usled usporavanje ekonomije.

#CorporateTok: Posao ipak nije vredan žrtve

U 2023. otpuštanja su postala redovna pojava, a velike kompanije kao što su Meta, Alphabet, Salesforce, JP Morgan i Deloitte su se oprostile sa hiljadama radnika. Onima koji su „sveže“ izašli sa fakulteta poništene su ponude za praksu i zaposlenje a čak ni dugačak staž nije bio garancija da se, koliko sutra, nećete naći na birou. I taman nakon što su (smo) se svi navikli na rad od kuće i počeli da uživamo u istom ( čitaj: dremkić između dva sastanka), velike kompanije su zaključile da ipak više vole da se radi pred njima, i naredile zaposlenima da se vrate u kancelariju.

Sve to posmatra gen Z i oštroumno zaključuje da posao ipak nije vredan žrtve. A kome bi se drugom obratili za savet nego omiljenom Tik Tok-u ( i ne samo za savete o poslu; Prabhakar Raghavan, viši potpredsednik Google-a otkrio da skoro 40 odsto mladih od 18 do 24 godine u SAD koristi TikTok umesto Gugla za pretraživanje). Srećom po njih, popularna video platforma je puna saveta o tome kako započeti karijeru, profesionalno se ostvariti i – možda i najvažnije –  kako ostati srećan na radnom mestu. Od saveta za intervjue do lekcija o tome kako da koristite korporativni žargon da biste uspostavili granice, #corporatetok ima milione pratilaca.

Jedna od najpopularnijih je kanadska TikTokerka Lora Vejli, koja sebe naziva i work bestie, ima publiku od preko tri miliona ljudi, koje savetuje kako da vode teške razgovore u korporativnom okruženju, a da i dalje zvuče profesionalno. Tačnije: kako da šefu koji vam objašnjava da „smo svi jedna velika porodica a da za porodicu treba da se podnose žrtve (npr. da se odreknete slobodnih dana ili bonusa) kažete da se nose, ali korporativnim rečnikom. Tako u svom videu koji je prikupio više od 5,5 miliona lajkova, rečenica „Ovo zvuči kao vaš problem” je preformulisana u „Verujem da to spada u vaš delokrug odgovornosti”. Mudro, zar ne?

@loewhaley He wasn’t impressed by the last one???? #wfh #relatable #corporate #howto #workbestie ♬ original sound – Laura

Hakovanje karijera

Pored ovakvih saveta, Gen Z na TikTok traže i načine kako da hakuju svoje karijere, naprave work life balance i kreiraju poslovni život od kog nećete želeti da pobegnu na selo i gaje mini koze a jedna od strategija za to je i lazy girl jobs. Ovaj trend se odnosi na poslove koji nose malo stresa, ali se ipak dobro plaćaju, a popularizovala ga je TikTokerka Gabriel Džadž.

„Postoji mnogo poslova na kojima možete zaraditi od 60 do 80 hiljada dolara godišnje, a da ne radite previše i radite remote“, kaže Džadž u videu, dajući primere kao što su netehničke pozicije u tehnološkim firmama ili pozicija account managera. Ona je objasnila da poslovi „lenjih devojaka“ nude bolju ravnotežu između posla i privatnog života i da ženama ostavljaju dovoljno vremena za brigu o deci ili druge obaveze. „Zaista želim da ljudi shvate da je naše vreme toliko dragoceno i da ono treba da odgovara njihovim individualnim prioritetima, a ne kompanijskim“, pojašnjava Džadž.

Dosada

Snail girl era je još jedan trend koji promoviše ravnotežu između posla i privatnog života umesto hustle kulture ( ostajanje u kancelariji do kasno, biranje da se ne ide na odmore zbog posla, i konstantno takmičenje sa kolegama). Ovaj trend se odnosi na žene „usporavaju“ svoju karijeru i daju prednost brizi o sebi i sreći u odnosu na beskonačno jurenje za uspehom. „Ovo je je još jedan, dobar, primer zaposlenih koji žele da se suprotstave toksičnim kulturama na radnom mestu koje podstiču rad do iznemoglosti, koji gotovo po pravilu uključuje i loše menadžere“, kaže Mišel King, bivša direktorka Netfliks-a za inkluziju, koja je „bivša“ upravo zbog toga što je odlučila da primeni ovaj poslovni trend u svom životu. I kako kaže – nikad se nije osećala bolje.

Haštag #boredatwork ima 470 miliona pregleda na TikTok-u, a na njemu Gen Z deli spoznaju da je njihov posao iz snova običniji, dosadniji i repetitivniji nego što su očekivali. Njihovo razočarenje poslom je zapravo koncept koji se zove boreout i može biti jednako štetno kao i burnout. Ukratko, možemo ga objasniti kao obrazac hronične dosade na radnom mestu, što znači da su zaposleni nezadovoljni zbog nedostatka zadataka ili osećaja da su im zadaci nisu dovoljno izazovni ili inspirativni. Dobri menadžeri će istražiti ovaj problem ( da ne kažemo izazov) kako bi pomogli svojim zaposlenima i samoj kompaniji ali i upoznali potrebe sledeće generacije radnika .

A upravo ka menadžerima je usmeren i managing up, strategija koja se odnosi na „upravljanje odnosom koji imate sa svojim šefom“ kako bi posao odgovarao vašim potrebama. U pitanju je specifična soft skill koju Harvard Business Review definiše kao „biti najefikasniji zaposleni koji možete biti, stvarajući tako vrednost za svog šefa i svoju kompaniju“. Neki od načina na koji se ovo može postići su: razumevanje šta menadžer želi da postigne, učenje i prilagođavanje stilu komunikacije i načinu rada menadžera i predviđanje njegovih potreba. Ovo ne znači da se treba „ulizivati“ – jednostavno sa par psiholoških trikova učinićete život lakšim i svom menadžeru i sebi.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde