Zanatlija koji je napravio milijarde i sve ih poklonio

Nikada nisam želeo da budem biznismen“ u pismu javnosti priznao je Ivon Šujnar, zanatlija koji je napravio milijarde razvijanjem kompanije Patagonia koju je nedavno i zvanično poklonio dobrotvotrnom fondu. Sav novac će se koristiti za borbu protiv klimatskih promena.

„Počeo sam kao zanatlija, pravio sam cipele za planinarenje za sebe i svoje prijatelje. Zatim sam prešao i na garderobu. I, kako smo postali svesni ekološke destrukcije, Patagonia se obavezala da će promeniti način na koji se vodi posao. Ako bismo uspeli da uradimo tu pravu stvar za Zemlju dok zarađujemo da platimo račune, možemo i da utičemo na kupce i druge kompanije, a možda usput promenimo sistem“, u svom pismu javnosti dodao je Ivon Šujnar.

Veliki deo (98%) dao je Holdfast Collective organizaciji, a preostala 2% pripalo je Patagonia Purpose Trust koja je profitabilna kompanija sa misijom da čuva okolinu zdravom.

Radi se o 100 miliona dolara godišnje (što zavisi od poslovanja kompanije).

Patagonia je inače osnovana pre 50 godina i ovogodišnji prihod je 1,5 milijarda dok se vrednost Šujnara procenjuje na 1,2 milijarde.

Zanatlija koji je napravio milijarde

Šujnar je u završnom delu pisma namenjenom javnosti o svom i poslovanju kompanije napisao:

’Izlazimo u javnost’, ali bolje je reći da ’idemo u svrhu’. Umesto da izvlačimo vrednost iz prirode i pretvaramo je u bogatstvo za investitore, koristićemo bogatstvo koje Patagonija stvara da bismo zaštitili izvor svog bogatstva“.

Šujnar (83) je poznat po skromnosti. Saradnici hvale njegove izuzetne liderske veštine i stil koji je jedinstven. Аnalitičari njegov biznis svih ovih godina svrstavaju u ’kapitalizam u svom najboljem izdanju’.

Sama pojava Šujnara preplanulog planinskog tena, u toplim džemperima i kariranim košuljama dosta govori o njegovoj iskrenosti kada kaže koliko je predan svojoj viziji. Njegova istrajnost je zadivljujuća i do poslednjeg dana kao vlasnik Patagonia-e nije bio vođen profitom već svrhom – da uradi sve što može da bi planeta bila ’zdravija’.

Od 1985. Šujnar je obećao 1% od ukupne prodaje pokretu For The Planet. Nije se plašio da tuži vladu i odgovorne bilo zbog premeštanja nacionalnih spomenika bilo zbog odlaganja sajmova za očuvanje okoline. Patagonia je prešla na proizvodnju od organskog pamuka, izdavali su knjige kao alate za aktiviste. Sve je bilo podređeno poverenju kupaca u brend i sve je bila slika pouzdanog vođstva.

Ne plašite se

Poruka Šujnara svakome ko je u biznisu je da ne treba da se plaši da radi drugačije, možda i suprotno od ustaljenog. Poklanjanjem svoje kompanije i sam je pokazao kako se to radi. Ovo je potez još nezabeležen u poslovnom svetu, jedinstven i, priznaćete, ipak inovativan.

Na primer, svojim kupcima je dozvoljavao da donesu kupljenu Patagonia jaknu na kojoj se pokvario rajsferšlus i patent bi bio popravljen besplatno. Firma je emitovala i editorijale za održavanje ovakve odeće i obuće kako bi korisnici mogli da poprave oštećenje zbog neadekvatne upotrebe. Ovakav pristup kao i sistem ’pitanja i odgovori’ višestruko su povećali prodaju i promet, a što je najvažnije, raslo je poverenje kupaca Patagonia opreme.

Sa svojima kao prema Planeti

Ivon se prema svojim saradnicima odnosi kao prema Planeti. Nije ga nikada bilo briga kada će obaviti posao. Jedino je bilo važno da se obavi. Najvažnije mu je da ljudi oko njega budu motivisani i angažovani u punoj snazi. Kruta poslovna politika Ivona Šujnara nikada nije zanimala“, pišu zaposleni u Patagonia kompaniji.

Na primer, zaposlenima je bio dozvoljen fleksibilan rad. Mogli su da pecaju kada je sezona pecanja ili da surfuju kada su dobri talasi. Čak je i objavio knjigu Pustite moje ljude da surfuju. Otvorio je i kancelarijski centar za brigu o decu. Nudio je produženo porodiljsko i roditeljsko odsustvo.

Nikada nije verovao u ’sagorevanje’ na poslu. Verovao je jedino u balans između privatnog i poslovnog života što je za njega od suštinskog značaja. I sam je od juna do novembra odvajao vreme i odlazio da peca, svedoče saradnici Šujnara.

Nema jednog puta

Ivon Šujnar je tokom svoje karijere i razvijanja Patagonia-e govorio:

Postoje dve vrste rasta.

  • Jedan rast je kada postaješ jači
  • Drugi je kada ’debljaš’

Morate paziti kada počnete da debljate.“

Šujnar je uvek i redovno radio procene rasta. I u vreme recesije i kriza trudio se da situaciju stabilizuje i tako kompaniju spremi za budućnost. Kada se pojave prepreke sa kojima se suočava svaki lider, tajna je, kako kaže Šujnar, da ponovo procenite kako poslujete i primenite nove koncepte. Sveže ideje, prilagođavanje i otvorenost za promene dokazuju da nikad niko u poslu nije išao jednim putem.

Nema jednog puta za sve koji bi da uspeju i koji rado uče. Tako je poslovao Ivon Šujnar, biznismen siguran da je sada Zemlja jedini akcionar Patagonia kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde