Poslovni fenomen – firma u 4 reči objasnila zašto radi i zatvorila prodavnice

Patagonia je poslovni fenomen. Osnovao ju je Ivon Šujnar pre pola veka i prošle godine poklonio dobrotvornom fondu. Ovo je bio potez koji je propratio ceo poslovni svet i tema kojom su se mediji naslađivali.

Pomenuti Šujnar, inicijalno zanatlija koji je iz ljubavi prema planinarenju pravio cipele i garderobu pod robnom markom Patagonia, zarađene milijarde je prosledio u ruke ljudima koji su se obavezali da će nastaviti da čuvaju zdravu planetu Zemlju.

I ne samo to.

Nedavnim novogodišnjim poslovnim potezom pokazali su da su punopravni naslednici Šujnarovih poslovnih principa.

Patagonia zatvorila prodavnice

Da ste se kojim slučajem poslednjih dana 2022. zatekli u nekom od severnoameričkih gradova na ulazu u Patagonia prodavnice, sačekao bi vas ovakav natpis:

„Verujemo u kvalitet života. Naše prodavnice će biti zatvorene od 25. decembra do januara.“

Vrata su zatvorena, prodavnice ne rade i svaki pokušaj da se častite za praznike parom cipela ili ski jaknom, pali su u vodu. Izneverili su vas u danima potrošačke groznice, ali su zato svoje zaposlene podržali da ne rade za praznike i da ostanu u društvu porodice i prijatelja. Ne van sezone, u dane vikenda ili na Dan zahvalnosti. Već čitavih sedam dana u vreme kada su prometi najveći i trgovci zadovoljni pazarima. Ali, ne i Patagonia. Za ovu ekipu postoji nešto vrednije od pazara.

U samo 4 reči Patagonia menadžment razložio je zašto uopšte firma postoji, kako se odnosi prema poslu i zaposlenima i šta očekuje od svojih mušterija. Pravila su jasna, kome se ne dopadaju, vrata konkurencije su otvorena.

Ljudima je potreban odmor

Ovo je repriza prošlogodišnjeg scenarija kada su zaposleni u ovoj kompaniji takođe dobili slobodno za praznike. Plaćeno. Kada su najavili ’neradni plan’, menadžment se obratio javnosti:

U Patagoniji dajemo sve od sebe da nas ne sputavaju konvencije i da pazimo na ljude i planetu. Poslednje sedmice ove godine zatvaramo naše prodavnice, skladišta i kancelarije u SAD i Kanadi jer je našim ljudima potreban odmor“.

Usledilo je još obrazloženja zašto će Patagonia stisnuti pauzu u doba novogodišnjih praznika:

  • Zaposleni u maloprodaji naporno rade cele godine, ali nikada teže nego u mesecu između Dana zahvalnosti i Božića. Nije iznenađenje što tim zaposlenima treba pauza, a Patagonia im je daje zajedno sa platom.
  • Ako verujete u nešto, tako se i ponašajte, a to obično znači da će vas to i koštati.
  • Ako napravite proizvod koji se može preneti sa oca na sina, stvarate prilike da oni zajedno zidaju uspomene. Proizvodi koje traju nose ta sećanja sa sobom.
  • Ne radi se o tome da prodate što više proizvoda što većem broju ljudi. Ne radi se o tome da držite radnje otvorene toliko da iscrpljujete svoje ljude. Treba im pauza.
  • Ponekad će vas koštati da radite pravu stvar, ali to ne menja činjenicu da je stvar prava i valjana. Ako radite pravu stvar samo kada treba da zaradite novac ili da izvučete korist, onda radite pogrešno.
  • U Patagoniji je prava stvar pomoći klijentima i zaposlenima da pronađu kvalitet života.

U poslovnom svetu velikih, može i ovako.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde