Jeste li spremni? Novi trendovi i tehnologije koji će vladati u 2023.

Prethodnu godinu poslovni svet je zatvorio raspravljajući na teme o veštačkoj inteligenciji (AI), inflaciji, otkazima i zaposlenima koji bitno menjaju pravila poslovanja. Bila je to postkovid godina i sa sobom je ponela teret pandemije, izolacije, rapidno rastuće online kupovine i strahova starije generacije. Oni mlađi su izronili slobodniji u svakom mislu, pa i u razumevanju poslovnih obaveza i odnosa.

I ova 2023. će nastaviti u sličnom maniru sudeći po pretpostavkama iskusnijih analitičara. AI će ulaziti u sve pore poslovnog funkcionisanja, polako i sigurno, a proizvodnja i potrošnja energije biće jedna od vodećih briga ljudske vrste 2023. Čime će se još svet podrobnije baviti ove godine i na koje trendove treba da se spremite?

Novi trendovi sa energijom

Bez pogovora će ova godina biti u znaku čiste energije i održivosti. Osnovni zadatak biće proizvesti solarnu, energiju vetra i hidroenergiju i osmišljavati načine da se ona skladišti. Kompanije će morati da se usredsrede na brigu o životnoj sredini i da svoje poslovanje sve više usmeravaju na zaštitu okoline. Preduzeća će se tako fokusirati na održivost tako što će koristiti proizvode koji su ekološki prihvatljiviji, biorazgradivi i koji se mogu reciklirati. Standardni pojmovi u industriji biće upravljanje, sociološko i ekološko i korporativno, kako to možete pročitati u zvaničnim dokumentima, koje služi održivom razvoju.

I ovde će se, na tehnološkom frontu, uplesti AI. Google je, na primer, počeo upravljanje potrošnjom energije u svojim centrima uz pomoć AI.

Sve se to, naravno, očekuje ukoliko svet planira da opstane sa ljudskom vrstom kao domaćinom.

Internet preko satelita

Svemir je tema od kada je sveta i veka. S tim da ljudi više ne istražuju ovo bezgranično prostranstvo samo posmatranjem sa zemljane pozicije, već je razvitak superiornih tehnologija dozvolio da se čovek ’odlepi’ od zemlje i konačno otputuje u taj svemir, večitu inspiraciju. Ove godine se očekuje veliki skok u usavršavanju raketnih tehnologija. Kao i do sada, SAD i Kina će voditi glavnu borbu, između sebe kao i sa svemirom. SpaceX je već razvio sledeću generaciju raketne tehnologije koja se može reciklirati čime će se smanjiti troškovi lansiranja satelita. I Indija je razvila ponudu usluga lansiranja raketa smanjenih troškova i već sada pružaju usluge lansiranja za manje od 5 miliona dolara po lansiranju.

Rad na razvijanju satelita očekuje veće angažovanje i napredak sa idejom da internet baziran na satelitima postane široko dostupan. SpaceX-ov Starlink lansirao je više od 3.5 hiljade satelita (od planiranih 12.000) i tako formirao najveće sazvežđe. Ovo je satelitski širokopojasni internet dostupan u više od 40 zemalja sveta sa više od 50 miliona pretplatnika.

One Web, Viasat, Telesat, Amazonov Kuiper i sateliti Evropske unije takođe napreduju u sektoru razvoja interneta zasnovanog na satelitima. I Kinezi ne sede skrštenih ruku. Razvili su svemirsku stanicu i planiraju da izgrade 13 hiljada satelita poput Starlink-a.

_____________

_____________

Velika potražnja za ’kvantnim’

U ovoj godini svi treba da se spreme na veliku potražnju za ’kompjuterskom snagom’ – od kvantnih obrada podataka, do simulacije obrade velikih podataka i novih AI čipova. Industrija se sve više oslanja na podatke, pa će moć simulacije velikih mašina biti kritična tačka. Tačnije, razvoj hardvera i softvera za kvantnu obradu podataka biće glavni fokus.

Kvantni startapi Xanadu, Zapata, ColdQuanta, Q-Ctrl, QC Ware, 1QBit zajedno sa javnim kompanijama IBM, Google, Microsoft, D-Wave Systems igraće sve veću ulogu. Voleli to ili ne.

Tako će kvantni računari, miliona puta brži od superkompjutera, biti od velike pomoći u rešavanju problema u različitim industrijama. Analitičari očekuju velike promene, pa verovatno i napredak, u analizi DNK, istraživanju bolesti, svemira, nuklearnog sveta. Vodeće hardverski orijentisane korporacije za AI Alphabet, Apple, Intel, Nvidia, Baidu, AMD sigurno će ove godine dobiti pratnju u novim startapima.

Verujem da će razvoj kvantnog računarstva i AI uspeti da zadovolji rastuću globalnu potražnju u 2023.“, za Inc.com rekao je Anis Uzaman analitičar i direktor Pegasus Tech Ventures.

Vakcine vladaju

Posle iskustva sa pandemijom jasno je da će tehnologija proizvodnje RNK vakcina postati ’mejnstrim’. Isto važi i za DNK analize i za genomiku. Čak se najavljuje i vakcina protiv raka do 2030, kako tvrdi Uzaman, koja je takođe RNK vakcina. Dakle, zdravstvena zaštita i farmacija neće posustati ni ove godine.

Novi trendovi, nov način povezivanja

Nema sumnje da će ova godina biti godina razvoja Web3 interneta. Dugo se već radi na tome da se korisnici interneta sačuvaju na neki način i da im AI pomogne u presonalizaciji sadržaja. Ideja Web3 je da, primenjujući blokčejn tehnologije, podaci o svakom korisniku budu deo blokčejn mreže i kao takvi neotuđivi od korisnika. Sve to sa idejom da se sačuva privatnost o kojoj se toliko priča poslednjih godina.

Sprema se nov način na koji će se povezivati korisnici interneta – blokčejn, kriptovalute kao podloga, baza podataka, platni sistem.

Problem – snabdevanje

Lanci snabdevanja za većnu kompanija su mala noćna mora. Iskustvo Covid pandemije donelo je i novu povezanost i zavisnost od Kine. Mnoge razvijene zemlje pokušavaju da lance snabdevanja vrate u svoje zemlje. Pojavio se i nedostatak radne snage i sve to zajedno donosi dosta problema industrijama. Automatizacija lanca snabdevanja tako postaje jedino rešenje, pa i gorući problem koji će se rešavati.

Ovo je još jedan upliv AI u industrijskom procesu.

IBM Research je objavio da će se upotreba AI u komercijalnoj proizvodnji povećati za 40-80% u naredne 3 godine. Lideri u ovoj oblasti – ABB, Yokogawa Electric , Siemens. Mitsubishi Electric, Schneider Electric kao i ozbiljni startapi (Mujin, Dexterity, Nimble) pomoći će da se omogući automatizacija i očekujem velika pomeranja u ovoj oblasti“, dodao je Anis Uzaman.

Robotika igra glavnu ulogu u ovom procesu. Sve će se više tražiti modeli koji su prilagodljivi proizvodnji ili koji će se menjati shodno prethodnim iskustvima. Dakle, od problema donošenja odluka patiće i roboti.

Novi trendovi i hrana

Proizvodnja hrane je velika i obavezna tema. Primena AI i robotike doživeće veliki napredak ove godine. Očekuje se kontrolisna proizvodnja u staklenicima i u urbanim uslovima uz pomoć i pratnju AI i robotike kod setve, đubrenja, zaštite od korova, žetve. Tu su i dronovi koji će se koristiti za praćenje, primenu insekticida, đubrenje.

Rat za poluprovodnike

’Veliki rat’ za poluprovodnike ne staje i neće stati ni ove godine. Rivalstvo Amerika – Kina će se nastaviti, primenjivaće se novi napredni materijali. Analize kažu da će dominirati TSMC, Samsung i Intel, ali Kinezi intenzivno rade na novom čipu za zahtevnije vojne i naučne projekte.

Superaplikacije samo što nisu

Prema predviđanjima Uzamana, superaplikacije će ove godine početi da zamenjuju dosadašnje, pojedinačne. One su zapravo spoj više aplikacija (recimo, jednom aplikacijom ćete slati poruke, plaćati, poručivati hranu) i po rečima analitičara do 2027. godine polovina stanovništva koristiće bar jednu superaplikaciju.

Po mišljenju analitičara sa stažom, ovo su veoma korisne smernice i pomoć kompanijama i vlasnicima biznisa. Izuzetno je važno da znate šta su novi trendovi, da ih razumete. Bez obzira na industriju kojom se bavite, koristite dostupne inovacije i razvijajte biznis jer samo jedno je sigurno – stajanja nema.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde