Rast tržišta informacionih sistema za laboratorije

Foto: Envato Elements / RossHelen

U predviđanjima rasta superiornih informacionih sistema u različitim granama industrije i delatnostima, skrećemo pažnju na njihovo prisustvo u laboratorijama. Nagli napredak nauke, ali i očekivanja da se što tačniji rezultati dobiju za što kraće vreme, uslovljavaju opredeljenje brojnih IT biznisa da razvijaju rešenja upravo u ovoj oblasti.  

Konkretna globalna očekivanja kreću se oko godišnje stope rasta od 8,4% od 2023. do 2033. godine, što bi krajem perioda dovelo vrednost tržišta na iznos iznad 10 milijardi dolara. Trenutno se tržiše procenjuje na nešto više od četiri i po milijarde dolara, što znači da će se vrednost duplirati.

Najveći udeo na tržištu ima Severna Amerika (32,2%), sledi Evropa (23,8%), a zatim region Azije i Pacifika. Među državama visoko mesto zauzimaju Brazil i Argentina. U svakom slučaju, veliki rast tržišta informacionih sistema za laboratorije je, širom sveta, izvestan.

Primena informacionih sistema u medicinskim laboratorijama

Pojam laboratorija, kada su navedeni podaci u pitanju, odnosi se na delatnosti laboratorijskih merenja u različitim oblastima, kao što su medicina, farmacija, biotehnologija, industrija hrane i pića, zaštita životne sredine… Tržište medicinskih laboratorija , međutim, posebno je važno, pošto su laboratorije široko prisutne, a informatika značajno pomaže u njihovom poslovanju. Evo nekoliko najistaknutijih primera.

Informacioni sistem upravljanja obezbeđuje da se efikasno upravlja uzorcima krvi ili drugim uzorcima, prate zahtevi pacijenata, organizuje posao oko rezultata testiranja, posluje u skladu sa propisima, upravlja podacima i istovremeno štite podaci pacijenata.

Sistem se lako može integrisati sa sistemima drugih zdravstvenih ustanova. Na ovaj način se izbegavaju greške, poboljšava komunikacija, smanjuje vreme za reakciju u hitnim stanjima, a kompletna krvna slika i drugi rezultati biohemijskih i mikrobioloških analiza ostaju dostupni na uvid u bilo kom trenutku.

Automatizacija toka samih analiza smanuje mogućnost manuelnih grešaka, od samog uzorkovanja, preko testiranja, do dolaženja do rezultata. Vreme posla se skraćuje, efikasnost raste.

Obezbeđuje se i kontrola kvaliteta kontinuiranim praćenjem procesa i podataka, i reagovanjem na eventualne propuste.

Medicinske laboratorije u svakoj zemlji moraju da zadovolje stroge standarde. Informacioni sistemi podrške obezbeđuju upoređivanje, dostavljanje podataka za kontrolu, čuvanje dokumentacije, pravljenje periodičnih pregleda i izveštaja nadležnim organima.

Podaci o pacijentima se čuvaju od neovlašćenog pristupa uz više nivoa zaštite i poštovanje zakonske regulative u ovoj oblasti. 

Informacioni sistem najčešće se direktno povezuje sa laboratorijskom opremom, što je velika prednost.

Informacioni sistemi poseduju niz alata namenjenih naučno-istraživačkim aktivnostima i statističkom praćenju. Važni su i alati koji omogućavaju analitiku i uvid vlasniku laboratorije, koji na osnovu njih donosi poslovne odluke. Svi ovi alati odnose se na rukovanje podacima i njihovu obradu na različitim nivoima složenosti.

Primena informacionih sistema u medicinskim laboratorijama doprinosi poboljšanju brige o pacijentu, povećava efikasnost i obezbeđuje poštovanje standarda u radu i sektoru. Informacioni sistemi omogućavaju da sve laboratorije, ne samo medicinske, povećavaju količinu podataka kojima upravljaju, uz istovremeno poštovanje najviših standarda tačnosti i pouzdanosti.

Sa stanovišta firmi koje razvijaju softver, situacija je, trenutno, sledeća. Pošto tržište raste, veliki igrači planiraju akviziciju malih, koji se bore da zadrže samostalnost. Ceni se i plaća inovativnost i sposobnost da se brzo i sveobuhvatno implementiraju ponuđeni proizvodi. Konkurencija je velika, sa tendencijom da se i dalje zaoštrava.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde