Reuters: Prodaja vlasnika SBB-a u narednim nedeljama?

Foto: Envato Elements / nd3000

Ključne tačke
  • Kompanija iz Saudijske Arabije STC Group u ranoj je fazi razmatranja ponude za evropskog telekom operatera United Group, prenela je agencija Reuters.
  • Dogovor bi mogao da vrednuje United Group na oko 8 milijardi evra, uključujući dug, rekao je jedan od izvora.
  • Agencija Reuters ranije je izvestila da fondu BC Partners očigledno ovo nije jedini pokušaj prodaje na polju medijskog biznisa.

Par meseci nakon izvesnih naznaka da bi United Group mogla da proda biznis, pojavljuje se nova informacija i novi interesent.

Kompanija iz Saudijske Arabije STC Group u ranoj je fazi razmatranja ponude za evropskog telekom operatera United Group, prenela je agencija Reuters iz izvora troje ljudi koji znaju za potencijalni posao.

United Group u svom vlasništvu u Srbiji ima SBB, televizije Nova S i N1, te listove Danas i Radar.

Britanska BC Partners, koja je kupila United Group 2019. od KKR-a, radi sa savetnicima na prodaji koja treba da počne u narednim nedeljama, rekla su dvojica ljudi.

STC je započeo rad na transakciji u ranoj fazi, što može, ali i ne mora rezultirati formalnom ponudom, rekla je treća osoba za Reuters.

Vrednost United Group 8 milijardi evra

Dogovor bi mogao da vrednuje United Group na oko 8 milijardi evra, uključujući dug, rekao je jedan od izvora.

Izvori, koji su tražili anonimnost jer je stvar poverljiva, upozorili su da dogovor nije siguran i da se možda neće dogoditi.

Portparoli STC i BC Partners odbili su da komentarišu vest za Reuters.

Ako STC uspe da dogovori posao, to bi doprinelo njegovoj ekspanziji u evropski telekomunikacioni sektor, ocenjuje agencija.

Saudijci i Evropa

Prošle godine najveći telekom operater u Saudijskoj Arabiji rekao je da je kupio 4,9% udela u španskoj kompaniji Telefonica sa potencijalom da dodatno poveća na skoro 10%.

STC-ova podružnica TAWAL takođe je prošle godine kupila telekomunikacione tornjeve United grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

BC Partners razmatra različite načine da maksimizira vrednost prodaje, uključujući njeno podelu na različite regione, rekla su dva izvora.

Prodaja je takođe privukla pažnju infrastrukturnih fondova zainteresovanih za nadmetanje za određene zemlje, uključujući Grčku, Hrvatsku i Sloveniju, navodi jedan od izvora.

Kompanija Emirates Telecommunications sa sedištem u Abu Dabiju saopštila je u aprilu da je pregledala „relevantne tržišne mogućnosti“, ali da nije ušla u bilo kakve pregovore ili sporazum o preuzimanju United Group. Ovo je usledilo nakon izveštaja štampe da se razmatra preuzimanje.

Vraćanje gotovine finansijerima

Agencija Reuters ranije je izvestila da fondu BC Partners očigledno ovo nije jedini pokušaj prodaje na polju medijskog biznisa. Agencija Reuters nezvanično je saznala da fond ponovo pokušava da proda Springer Nature, izdavača naučnog časopisa Nature and Scientific American, i to za 9,7 milijardi dolara, uključujući dug.

Kako ocenjuje agencija, nakon Covida i manje aktivnost na polju akvizicija, fondovi privatnog kapitala ponovo se pripremaju da napuste ulaganja u pokušaju da iskoriste prednosti poboljšanja tržišnih uslova i vrate gotovinu svojim finansijerima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde