Sedam najvećih spajanja i preuzimanja u 2022. u SAD

Strahovi od recesije umanjili su obim velikih akvizicija tokom prošle godine (za razliku od prošle), ali uprkos rekordnoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama, mnoge kompanije su ipak pronašle način da završe vredna preuzimanja.

Dok je broj spajanja i preuzimanja u Severnoj Americi tokom prva tri kvartala 2022. porastao 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 13.806, ukupna vrednost tih poslova pala je 12 odsto, na 1,71 bilion dolara, prema PitchBooku, prenosi Investitor.

Ovo je pregled sedam najznačajnijih spajanja, akvizicija i preuzimanja u 2022. u SAD, koji je sačinio Inc.com.

Salesforce preuzeo Troops.ai

Cena: Neobjavljena

Osnovan 2016. godine u Njujorku, Troops.ai obezbeđuje i distribuira informacije o prihodima prodajnim timovima koristeći botove u Slack i Microsoft timovima. Suosnivači Dan Rejh, Skot Briton i Greg Ratner koristili su Slack kao kanal za izvlačenje i plasiranje podataka o upravljanju odnosima s kupcima u Salesforce-u. Činilo se da se Salesforce-u dopala implementacija i, naravno, svidelo se sve što se bolje uskladilo sa Slack-om, koji je kupio za 27,7 milijardi dolara 2021. Po objavljivanju ugovora, Salesforce je izjavio da će Troops.ai postati deo Slack-a kada se akvizicija zatvori.

Alphabet preuzeo Mandiant

Cena: 5,4 milijarde dolara

Manje od godinu dana nakon što se firma za sajber sigurnost Mandiant odvojila od svog prethodnog vlasnika, FireEye, Google je objavio ogromnu ponudu za kupovinu kompanije, koja ima predstavništva širom sveta. Osnovan 2004. godine u Virdžiniji od strane Kevina Mandije, bivšeg oficira američkih avio-snaga, Mandiant je prošao kroz rebrendiranje 2006. godine i prikupio kapital od investitora iz Silicijumske doline, pomažući mu da se transformiše u pogon za upravljanje incidentima za preduzeća. Brend će i dalje živeti pod Google Cloud-om, a Google se nada da će ojačati svoje sposobnosti prikupljanja sigurnosnih podataka.

Adobe preuzeo Figmu

Cena: 20 milijardi dolara

Osnovana 2012. od strane Dilana Filda i Ivana Volasa, Figma pomaže timovima da dizajniraju proizvode i prototipove koristeći alat za saradnju zasnovan na oblaku. Iako je akvizicija bila daleko od najvećeg posla u godini, nema mnogo kompanija koje mogu postići cenu od 20 milijardi dolara nakon samo 10 godina poslovanja. Firma sa sedištem u San Francisku izgledala je kao očigledna meta za kupovinu softverskog giganta Adobe, ali neki investitori su možda doveli u pitanje kupoprodajnu cenu za startap, koji je imao oko milion korisnika i procenjen je bio na 500 miliona dolara.

Oracle preuzeo Cerner

Cena: 28,3 milijarde dolara

Oracle-ova akvizicija zdravstvene IT kompanije Cerner započela je 2021. godine sa zajedničkom misijom pružanja paketa boljih digitalnih alata u oblaku preopterećenim medicinskim profesionalcima. Studija klinike Mayo pokazala je da za svaki sat proveden sa pacijentima, doktori provedu dva sata radeći na elektronskim zdravstvenim kartonima. Osnovan 1979. godine sa sedištem u Kanzas sitiju, Cerner proizvodi alate za glasovni interfejs zasnovan na oblaku. Obe kompanije su ušle u sporazum prepoznavši obilje mogućnosti za prihod, posebno za proširenje alata za oblak, AI i mašinsko učenje za klijente Cernerove zdravstvene zaštite.

Broadcom preuzeo VMware

Cena: 61 milijardu dolara

Kada je dogovor ogromnog proizvođača čipova Broadcom prošao kroz kupovinu firme VMware za usluge u oblaku za aplikacije, neki od investitora VMwarea nisu bili zadovoljni, jer su videli naviku Broadcom-a da otpušta osoblje nakon ranijih akvizicija. Osnovan 1998. godine od strane grupe diplomiranih studenata UC Berkeley, VMware je narastao kroz dve prethodne akvizicije, uključujući jednu od strane Dell-a. Kultura kompanije bila je jaka, nezavisna i napredovala u tehnološkim inovacijama. Ali zaposleni su izgledali jednako potreseni vešću kao i investitori, a deonice su pale 20 odsto u mesecu nakon dogovora. Trenutno, EU ispituje akviziciju i da li bi to ugušilo konkurenciju sa Broadcom-om.

Microsoft preuzima Activision Blizzard

Cena: 68,7 milijardi dolara

U onome što je postalo jedan od najspornijih ugovora ove godine, Microsoft je nagovestio novu eru igara tako što se kladio na to da je budućnost igara u oblaku. Ugovor je doveo poznate franšize igara u Microsoft, uključujući Warcraft, Call of Duty, Overwatch i Candy Crush. Ali, treća pozicija koju je time ostvario na gejming tržištu, privuklo je pažnju državne regulatorne agencije FTC, koja je u decembru tražila da se akvizicija blokira. FTC je tvrdio da će Microsoft uskratiti katalog igara od rivala. Bio je to jedan od najznačajnijih poteza predsednice FTC-a Line Kan da obuzda tehnološki sektor. Ovaj posao čeka sudski rasplet.

Ilon Mask preuzeo Twitter

Cena: 44 milijarde dolara

Pre nego što je dao neželjenu ponudu za Twitter u aprilu, Mask je kupovao deonice Twittera počevši od januara 2022, tvrdeći da želi da “pomogne čovečanstvu” da unapredi slobodu govora. Na kraju se povukao iz ugovora nakon što je izvršio sumnjivu dubinsku analizu. Twitter, koji su 2006. godine osnovali Džek Dorsi, Noa Glas, Biz Stoun i Ivan Villijams, a sa sedištem u San Francisku, tužio je Maska i usledila je javna i uzbudljiva “igra pokera” – bez manjka pokušaja blefa. Zatvaranje posla izgledalo je pomalo iznuđeno, uz pomoć kancelarijskog suda u Delaveru. Od tada Mask uživo tvituje svaki svoj pokret, a da ne spominjemo i svoje impulsivne planove. Šou i dalje traje, a Mask je 20. decembra najavio da će se povući s mesta generalnog direktora Twittera, ali da će nastaviti da vodi softverske i serverske timove kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde