Svetska banka najavila globalnu recesiju

Svetska banka smanjila je svoje prognoze rasta za 2023. na nivo koji se za mnoge zemlje kreću na rubu recesije, jer se uticaj povećanja kamatnih stopa centralne banke intenzivira, ruski rat u Ukrajini ne približava se kraju, a najveće svetske ekonomije stagniraju.

Svetska banka za 2023. očekuje rast globalnog BDP-a od 1,7 odsto, što je najmanji postotak od 1993., ako se izuzmu recesije 2009. i pandemijske 2020. godine.

U svom ranijem izveštaju Global Economic Prospects iz juna 2022. banka je za ovu godinu predviđala globalni rast od 3 odsto.

Svetska banka za 2024. najavljuje rast od 2,7 odsto, a za razdoblje od 2020. do 2024. ukupno će biti ispod 2 odsto, što je najsporiji petogodišnji tempo od 1960. godine.

Ta institucija veruje da bi usporavanje najvećih privreda, uključujući SAD, čiji očekivani rast je smanjila za 0,5 odsto, moglo nagovestiti novu svetsku recesiju, manje od tri godine nakon prethodne.

„S obzirom na krhke ekonomske uslove, svaki novi nepovoljan razvoj događaja, poput više od očekivane inflacije, nagli porast kamatnih stopa kako bi se ona obuzdala, ponovno izbijanje pandemije koronavirusa ili eskalacija geopolitičkih napetosti – mogao bi gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju“, navodi banka u saopštenju.

Usporavanje rasta biće posebno teško za ekonomije u razvoju koje se bore s velikim teretom duga, slabim valutama i rastom prihoda te usporavanjem poslovnih ulaganja.

Rast Kine u 2022. pao je na 2,7 odsto, što je drugi najmanji rast od sredine 1970., nakon 2020. godine, jer su ograničenja uvedena zbog pandemije, previranja na tržištu nekretnina i suše uticali na tamošnju potrošnju, proizvodnju i ulaganja, navodi Banka.

Institucija piše kako je s krajem 2022. Počeo da jenjava deo inflatornog pritiska, s nižim cenama energije i robe, ali upozorila je da su rizici od novih poremećaja u snabdevanju visoki te da bi se povišena temeljna inflacija mogla zadržati. To bi moglo podstaći centralne banke da povećaju kamatne stopa više nego što se trenutno očekuje, pogoršavajući globalno usporavanje, dodaje se.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde