„Šokantna“ predviđanja danske banke za 2024.

Foto: Envato Elements / JoPanwatD

Porez na bogatstvo u Evropskoj uniji, „kraj kapitalizma“ u SAD i velika zdravstvena kriza koja proističe iz lekova za mršavljenje samo su neka od, kako ih zovu, „šokantnih predviđanja“ za 2024. koje je iznela Saxo banka u izveštaju objavljenom u utorak.

Ulaskom u 2024. danska investiciona banka je sugerisala da se svet nalazi na „prelomnoj tački“.

Predviđanja se fokusiraju na „seriju malo verovatnih, ali nedovoljno cenjenih“ događaja koji bi, ako bi se desili, „prouzrokovali šokove širom finansijskih tržišta“.

Banka je davala niz „šokantnih predviđanja“ svake godine u poslednjoj deceniji, a neka su se zapravo ostvarila — ili su bila blizu da se ostvare.

Saxo je 2015. prognozirao da će Velika Britanija glasati za izlazak iz Evropske unije, predviđala je da će Nemačka ući u recesiju 2019. – što je ta zemlja za dlaku izbegla – i kladila se da će bitcoin doživeti meteorski rast 2017.

Zanimljivo je da ovo nisu zvanični stavovi banke, već su namenjeni “provociranju misaonih procesa”.

„Ono što sam otkrio u poslednjih 20 godina je da odbori to vole kada planiraju unapred, centralne banke to vole zbog ublažavanja rizika i mislim da se našim klijentima to sviđa jer je zanimljivo “, rekao je u utorak za CNBC glavni investicioni direktor Saxo banke Stin Jakobsen.

‘Robin Hud’ u EU

Kako je Evropskoj uniji potrebno više sredstava za niz dugoročnih političkih ciljeva, uključujući ublažavanje klimatskih promena, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rat u Ukrajini, šef strategije kapitala Saxo banke Piter Garnri sugerisao je da bi lideri mogli da primene 2% bogatstva porez.

Porez na bogatstvo od 2% na milijardere iz EU bi prikupio 42 milijarde evra za finansiranje ključnih političkih ciljeva, dok bi širi porez od 2% na multimilionere mogao da podigne ovo na 100-150 milijardi evra, predviđa Garnri.

„Savremena verzija Robina Huda u EU imala bi efekta na evropsku luksuznu industriju. Nedavne studije su pokazale snažnu korelaciju između potrage za luksuznim stvarima i nivoa prihoda i nejednakosti u bogatstvu“, predviđa Garnri.

Zdravstvena kriza

Uspeh novih GLP-1 lekova protiv gojaznosti bio je ključna stvar u 2023. godini, sa veoma popularnim Vegovy-jem koji je stvorio danski Novo Nordisk.

Ali Saxo stratezi kažu da ovo stvara rizik, jer oslanjanje na takve lekove raste do te mere da stanovništvo smanjuje vežbanje i povećava unos nezdrave hrane.

„Globalne stope gojaznosti odraslih rastu sa sadašnjih 39% na 45% u 2024. godini, donoseći niz drugih neželjenih efekata, kao što su porast incidencije dijabetesa ili čak porast srčanih bolesti, više povreda usled smanjene snage mišića i opšte smanjenje efikasnosti imunog sistema. Sve veći broj bolesti i bolovanja dovode do pada globalne produktivnosti“, predviđa Garnri i njegov kolega strateg Čaru Čanana u izveštaju.

Kraj američkog kapitalizma

U sve neizvesnijem geopolitičkom okruženju, vlada SAD bi mogla biti primorana da dodatno poveća potrošnju na odbranu, dok će Federalne rezerve možda morati da pooštre monetarnu politiku usred drugog talasa inflacije.

„Pažnja je usmerena na berzu, gde je ‘Sedam veličanstvenih’ sada postalo dvanaest, zahvaljujući padu i vladinim programima podrške usmerenim na zajmodavce i vlasnike kuća“, kaže Saxo. Grupa trenutno uključuje kompanije Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia i Tesla.

„Klubu će se pridružiti Eli Lily, Novo Nordisk, JPMorgan Chase, LVMH i ASML.”

Razumevanje da politička stabilnost zavisi od njene stalne sposobnosti da finansira ogroman deficit preko Trezora SAD, čime se snižavaju kamatne stope, država mora povećati atraktivnost domaćih obveznica u odnosu na akcije.

„Pod intenzivnim pritiskom Bele kuće, Kongres oslobađa od poreza na kapitalnu dobit i prihod od kamata na američke trezore. Sa državnim dugom u rukama domaćih investitora, troškovi finansiranja postaju manje promenljivi“, spekulišu.

„Ovaj dramatičan potez označava kraj kapitalizma, jer novac rotira iz privatnih korporacija u javnost, a držanje rizičnije imovine postaje skuplje. Kontraintuitivno, ‘Dvanaest titana’ konsoliduju svoju tržišnu dominaciju, jer imaju koristi od dugoročno nižih troškova finansiranja, dok ostatak berze propada.“

Ostala “šokantna predviđanja” za 2024.

Ostala “šokantna predviđanja” uključuju: naftu koja će dostići 150 dolara po barelu i da će Saudijska Arabija naknadno kupiti evropsku fudbalsku Ligu šampiona kako bi je preuzela globalno; generativni AI deepfake koji pokreće krizu nacionalne bezbednosti; Robert F. Kenedi Jr. pobeđuje na američkim predsedničkim izborima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde