Svetski dan kafe Julius Meinl posvećuje uzgajivačima – od njih sve počinje

Foto: Julius Meinl

Dok ste ovog jutra pili svoj espreso, pomislili ste, možda, kako vam prija ukus kafe, kako vas razbuđuje i puni energijom. I to je dobro, zato volimo kafu.

Slično je, verujemo, pomislio i neko ko je istu kafu pio u Londonu ili u Rimu.

Ali, da bi kafa bila podjednako dobra u svim delovima sveta, da bi bila pržena, pakovana, prodata, distribuirana, morala je prvo biti predano i posvećeno uzgajana. Cele lokalne zajednice po Južnoj Americi ili Africi su uključene u taj posao – dugotrajnog i pažljivog uzgajanja kafe.

Od biljke do kafe u šoljici

Za Julius Meinl, jednog od najpoznatijih proizvođača kafe u svetu, zajednice uzgajivača nalaze se u Kolumbiji i u Ugandi i ova kompanija izuzetno neguje svoj odnos sa njima.

Već pet godina Julius Meinl održava svoj „Generations Program“ posvećen porodicama uzgajivača kafe u ovim zemljama i pomaže im da osavremene i modernizuju svoj rad. Organizuju obuke, nabavljaju opremu, vode mentorske programe koji pomažu uzgajivačima da održe svoj mali porodični biznis i prenesu ga na svoje potomke.

Kako pomoći uzgajivačima kafe?

Ove godine, povodom Svetskog dana kafe koji se obeležava 1. oktobra, započeli su saradnju sa nevladinom organizacijom Sawa World iz Ugande koja je posvećena iskorenjivanju siromaštva u ovoj zemlji. Oni pomažu mladima koji su u riziku, omogućavaju im obuke i edukaciju za pokretanje malih biznisa ili uključivanje u neke inovativne, održive i ekološki prihvatljive inicijative. Kroz saradnju sa njima i Julius Meinl postaje deo te velike afričke inicijative.

FairTrade sertifikat garancija fer poslovanja

Uzgajivači kafe se suočavaju sa velikim izazovima, mnogi napuštaju ovaj posao zbog loših uslova, velike suše ugrožavaju uzgoj i Međunarodna organizacija za kafu već dugo upozorava na ove probleme.

Julius Meinl dugo poseduje i FairTrade sertifikat koji garantuje da će uvoznici, trgovci kafom i pržionice biti adekvatno plaćeni i tretirani u ovom poslovnom odnosu. Taj sertifikat važi na svim tržištima na kojima Julius Meinl posluje, pa tako i na našem, gde ovaj distributer ima 25 odsto tržišta u HoReCa sektoru.

I, da se sada vratimo vašoj jutrošnjoj šoljici espreso kafe. Ne može ni ona biti ukusna ni kvalitetna ako nisu zadovoljni oni koji su na početku lanca proizvodnje. Od njih sve počinje.

Svetski dan kafe Julius Meinl posvećuje uzgajivačima – od njih sve počinje

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde