Vakcina stvorila još devet novih milijardera

Dobit od vakcinacije protiv kovida 19 pomogla je najmanje devet ljudi da postanu milijarderi, saopštila je Alijansa za narodnu vakcinu, pozivajući na ukidanje “monopolske kontrole” farmaceutskih korporacija nad tehnologijom vakcina, prenosi AFP.

“Među njima, devet novih milijardera ima zajedničko neto bogatstvo od 19,3 milijarde dolara (15,8 milijardi evra), dovoljno da 1,3 puta u potpunosti vakcinišu sve ljude u zemljama sa niskim prihodima”, navodi se u saopštenju grupe.

Alijansa, mreža organizacija i aktivista koji se zalažu za ukidanje imovinskih prava i patenata za inokulacije, poručila je da su njegovi podaci zasnovani na informacijama sa Forbesove liste bogatih.

Na vrhu liste novih milijardera bili su i izvršni direktor Moderne Stefan Bansel, te njegov kolega iz BioNTecha Ugur Šahin.

Još trojica njih suosnivači su kineske kompanije za vakcine CanSino Biologics.

Sem novih mega-bogatih, osam postojećih milijardera posmatralo je kako se njihovo zajedničko bogatstvo povećava za 32,2 milijarde dolara zahvaljujući uvođenju vakcina, saopštila je Alijansa.

“Ovi milijarderi su ‘ljudsko obličje’ ogromne dobiti koju mnoge farmaceutske korporacije ostvaruju od monopola koji imaju nad ovim vakcinama“, rekla je Ana Meriot iz dobrotvorne organizacije Oxfam, koja je deo navedene grupe.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde