Veštačka inteligencija u fotografiji, konkurencija ili saradnik

Foto: Envato Elements / LightFieldStudios

Među mnogim zanimanjima za koja postoji strepnja da će ih veštačka inteligencija (AI) obavljati bolje od ljudi nalazi se posao fotografa. Fotografije amatera, sa razvojem AI i padom cena opreme, postale su toliko kvalitetne da se čini da je u rukama svih nas alat i zanat majstora.

Ipak, nije baš tako. Kreativna strana fotografskog izražavanja, na kojoj počiva svaki uspešan foto studio, nije u opasnosti. Individualni pristup zadatku, specifična znanja i iskustvo, mali detalji koji znače razliku između bezlične i fotografije sa emocijom nisu dostupni softverima koje danas, zajedničkim imenom, nazivamo roboti.

Veštačka inteligencija ima ograničenja, ali i prednosti. Na svakom preduzetniku ili umetniku kojem je fotografija posao je da je ima u vidu, da je uključi u svoj rad, ali tako da ona služi čoveku, olakšava poslove, skraćuje vreme rada…

Mogućnosti su velike, a neke od njih su sledeće.

AI štedi vreme i novac tako što može da automatizuje dosadne i ponavljajuće zadatke, kao što su otklanjanje sitnih nedostataka, fokusiranje i isecanje, promena veličine, retuširanje fotografija. Ovo omogućava fotografu da vreme potroši na kreativnije aspekte svog rada i izbegne dodatne sate angažovanja saradnika, koji bi mu u navedenim aktivnostima pomagali.

Programi koji počivaju na veštačkoj inteligenciji mogu donekle da poboljšaju kvalitet, ali i estetiku fotografija prilagođavanjem boja, osvetljenja, kontrasta, oštrine, stvaranjem realističnih efekata. AI može i da generiše novi sadržaj, kao što su pozadine, objekti i lica, koji mogu inspirisati fotografe da kreiraju nove kompozicije i scenarija.

AI može omogućiti fotografima da ponude nove usluge i dođu do novih tržišta, koristeći alate kao što su virtuelna realnost (VR), proširena stvarnost (AR) i 3D modeliranje. Fotografi mogu da kreiraju impresivna i interaktivna iskustva za svoje klijente kao što su virtuelne ture, virtuelne probe, virtuelni portreti… U ponudi može da se nađe personalizacija fotografija na potpuno nov način.

Konkurencija je tu i treba je pobediti

Takmičenje sa mašinama nije jednostavna stvar. AI može potpuno da zameni fotografe u nekim zadacima i domenima, posebno u onima za koje nije potrebno mnogo veština i kreativnosti. Veštačka inteligencija može da snima fotografije proizvoda, događaja ili pejzaža, bez ljudske intervencije, što smanjuje tražnju i vrednost poslova u foto studiju.

Pred fotografima je obaveza da stiču stalno nova znanja i budu u toku sa tehnologijom. To može biti izazovno i skupo, posebno za fotografe kojima nedostaju resursi ili stručnost da pristupe i koriste AI tehnologije.

Pitanja koja uvek treba imati u vidu su, takođe, etička i pravna, i na to treba biti spreman. Neselektivno korišćenje veštačke inteligencije u foto studiju može da ugrozi privatnost i vlasništvo, kao i da dovede do manipulacija, zabluda, lažnih slika, koje mogu da naškode reputaciji ili pravima pojedinaca ili organizacija.

Veštačka inteligencija pred fotografe postavlja izazove, i pruža mogućnosti. Kao i u drugim oblastima, i biznisu uopšte, osnovni savet je prilagođavanje i učenje. Prilagođavanje tržištu, ponudi i tražnji, zahtevima i željama kupaca, vremenu koje dolazi, učenje novih pravila i veština. Samo tako se postaje i ostaje uspešan, na duži rok. Da bi se razlikovali od mašina, fotografi treba da se fokusiraju na ljudske elemente koje AI ne može replicirati ili zameniti. To uključuje emocije, priče, odnose i vrednosti. Fotograf u svom foto studiju treba planski i dosledno da neguje i naglašava svoj lični stil, viziju i identitet umetnika.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde