Vodafone i Microsoft dogovorili 10-godišnje partnerstvo vredno 1,5 mlrd dolara

Foto: Vodafone

Telekomunikacioni gigant Vodafone dogovorio je 10-godišnje partnerstvo sa Microsoftom kako bi uveo generativne veštačke inteligencije (AI), digitalne, poslovne i cloud usluge za više od 300 miliona preduzeća i potrošača na svom evropskom i afričkom tržištu.

Britanska kompanija će uložiti 1,5 milijardi dolara u veštačku inteligenciju usmerenu na korisnika razvijenu pomoću Microsoft-ovih Azure OpenAI i Copilot tehnologija, kaže se u saopštenju, i zameniće fizičke centre podataka jeftinijim i skalabilnim Azure uslugama u oblaku, javlja Reuters.

Microsoft će zauzvrat postati ulagač kapitala u Vodafone-ovu IoT (Internet of Things) platformu kada bude izdvojena kao samostalan posao do aprila 2024.

Glavni finansijski direktor Vodafona Luka Mucić rekao je da će Microsoft-ovo vođstvo u AI, potpomognuto njegovim OpenAI partnerstvom, transformisati korisničke usluge telekoma.

Glavni komercijalni direktor Microsofta Džadson Altof rekao je da su snaga Vodafone-a u IoT-u i finansijskim uslugama strateški važni.

„Vodafone-ov IoT stack nam omogućava da uđemo u ta okruženja, modeliramo okruženje, kreiramo velike skladišta podataka i koristimo AI da pomognemo kupcima da ispune svoje ciljeve održivosti“, rekao je on.

Vodafonova platforma za mobilni novac M-PESA, koja radi u Keniji, Tanzaniji, Južnoj Africi i drugim afričkim zemljama, deli iste ciljeve kao i Microsoft u regionu, kao što je izgradnja digitalne pismenosti.

„Uzbuđeni smo što donosimo generativne AI mogućnosti kako bismo pomogli kupcima da donesu inteligentnije finansijske odluke“, rekao je on.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde