Zašto je trećina poljoprivrednika poverenje poklonila baš nama

Za poljoprivrednike, april je mesec koji označava početak nove investicione sezone i kao takav sa sobom nosi mnoštvo obaveza, ali i novih šansi, izazova i mogućnosti. U odnosu na prethodnu godinu, kada je početak prolećne sezone obeležilo suočavanje sa globalnom pandemijom, ovaj april nosi drugačiju sliku. 

COVID kriza pokazala je još jednom snagu i otpornost poljoprivrednog sektora koji je, uprkos otežanim uslovima rada,  beležio rast i učvrstio svoju poziciju jednog od najvažnijih sektora naše privrede. ProCredit banka je već decenijama stabilan partner malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednika, a u prilog tome govori i činjenica da je čak jedna trećina poljoprivrednih proizvođača svoje poverenje poklonilo baš nama. 

Tim specijalizovanih stručnjaka osmišljava proizvode

Razloga za to je mnogo, ali pre svega bih istakla razumevanje njihovih potreba, a tako nešto ne bi bilo moguće da se nismo trudili prvenstveno da dobro upoznamo naše klijente i to ne samo kroz cifre, već kroz istinsko osluškivanje potreba klijenta, njegovih planova i vizija kao i izazova sa kojima se susreću. Samo takvo poznavanje vodi razumevanju, a ono je ključ za pametno i plansko planiranje koraka koji vode ka napretku.

Ako pričamo o podršci, konkretno u segmentu poljoprivrede, ali i podršci firmama koje su u tom lancu, naš mnogobrojni tim specijalizovanih stručnjaka već dve decenije posvećen je osmišljavanju adekvatnih rešenja za napredovanje naših klijenata. Kako bismo im stvorili što bolje okruženje i uslove za poslovanje, trinaestu godinu zaredom smo partner u programima subvencionisanog kreditiranja domaćih poljoprivrednika. 

Garantna šema

I ove godine, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, fondom DFC-USAID i IPARD fondovima Evropske Unije, nastavljamo da pružamo podršku našoj poljoprivredi kroz raznovrsne programe.

Sredinom marta, započeli smo da sprovodimo garantnu šemu koju su pokrenuli DFC i USAID uz podršku Ministarstva poljoprivrede. Šta to konkretno znači za naše klijente? Reč je o odobravanju kredita sa povoljnijim uslovima i manjim zahtevima za obezbeđenje, koji se daju za likvidnost, obrtna i osnovna sredstva poljoprivrednicima, ali i preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, mesa, mleka i žitarica. Dobra strana ovih kredita je i to što će moći brzo da se realizuju, jer nije neophodno obezbeđenje kredita od klijenata, s obzirom na to da garantna šema pokriva čak 60% glavnice kredita.

Od kreditiranja setve, mašina, objekata, kupovine zemljišta

Zatim, i dalje su aktuelni naši krediti za setvu i nabavku repromaterijala, krediti za kupovinu nove i polovne mehanizacije, krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kao i krediti za kupovinu, izgradnju i dogradnju poljoprivrednih objekata. Povoljnije kamatne stope, odložena otplata i do godinu dana i mogućnost prilagođavanja plana otplate sezonskom karakteru, samo su neke od karakteristika koje našim klijentima donose veliku uštedu pri ulaganju. 

IPARD paket podrške

Svakako bih istakla i poseban IPARD paket podrške namenjen svim poljoprivrednicima koji u narednom periodu nameravaju da konkurišu za bespovratna sredstva iz IPARD fondova Evropske unije. IPARD paket podrške nudi brojne mogućnosti, a sve u zavisnosti od toga da li sredstva neophodna za realizaciju investicije koju klijenti nameravaju da obezbede sami ili uz podršku ProCredit banke. I u jednom i u drugom slučaju, tu smo da pružimo stručne savete i omogućimo im da po najpovoljnijim uslovima konkurišu za donacije iz evropskih fondova.  

Subvencionisani krediti

Uskoro očekujemo da startuju još dva programa sa Ministarstvom poljoprivede, od kojih se jedan odnosi na subvencionisane kredite. To znači da će imati povoljne kamatne stope, moguće ih je dobiti bez učešća i bez dodatne zaloge. Za naše klijente ovo nije iznenađenje, jer smo se godinama unazad pokazali kao važan strateški partner domaćih i internacionalnih fondova koji žele da pruže podršku poljoprivredi.

U biznisu, kao i u životu, dosta znači kada imamo nekog ko nas razume, ali razumevanje bez podrške nije dovoljno. Ta podrška ne treba da bude deklarativna, već stvarna i da se desi u trenutku kada je to najpotrebnije. Kada se to sve poklopi, takav odnos postaje onaj u kojem su obe strane na dobitku, a to je svakako jedan od preduslova za obostrano napredovanje i osnaživanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde