Zvuči bizarno, ali…: Novi Zeland oporezuje podrigivanje ovaca i goveda

Sa Novog Zelanda stiže jedna, naizgled, bizarna vest. Naime, ova zemlja je predstavila plan da oporezuje podrigivanje ovaca i goveda. Ovo je pokušaj da se Novi Zeland uhvati u koštac sa jednim od najvećih izvora gasova sa efektom staklene bašte u zemlji.

Oni bi time postala prva nacija koja bi naplaćivala farmerima emisiju metana od životinja koje drže.

Novi Zeland je dom za nešto više od pet miliona ljudi, zajedno sa oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca, piše BBC.

Skoro polovina ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte u zemlji potiče od poljoprivrede, uglavnom metana.

„Nema sumnje da treba da smanjimo količinu metana koju ubacujemo u atmosferu, a efikasan sistem cena emisija za poljoprivredu će igrati ključnu ulogu u tome kako ćemo to postići“, rekao je novozelandski ministar za klimatske promene Džejms Šo.

Podsticaj za farmere

Prema predlogu, poljoprivrednici će morati da plaćaju za svoje emisije gasa od 2025. godine.

Plan takođe uključuje podsticaje za farmere koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok bi sadnja drveća na farmama mogla da se iskoristi za nadoknadu emisija.

Novac prikupljen od šeme biće uložen u istraživanje, razvoj i savetodavne usluge za poljoprivrednike, saopštilo je ministarstvo životne sredine zemlje.

Prošlog meseca, ministar finansija Novog Zelanda je odvojio 2,9 milijardi novozelandskih dolara (1,5 milijardi funti; 1,9 milijardi dolara) za inicijative za borbu protiv klimatskih promena, koje bi se finansirale iz sistema trgovine emisijama koji bi oporezovao zagađivače.

Kako ‘zaustaviti’ metan?

U međuvremenu u četvrtak, investitori koji upravljaju imovinom vrednom 14 biliona dolara pozvali su Ujedinjene nacije da naprave globalni plan kako bi poljoprivredni sektor učinili održivim.

U pismu generalnom direktoru Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu – koje je prva objavila novinska agencija Reuters – Inicijativa FAIRR saopštila je da je agencija u najboljem položaju da preuzme vođstvo u kreiranju puta za suzbijanje jednog od najvećih izvora emisija štetnih za klimu.

Metan je drugi najčešći gas sa efektom staklene bašte posle ugljen-dioksida (CO2).

To je jedan od najmoćnijih i najodgovornijih za trećinu trenutnog zagrevanja usled ljudskih aktivnosti. Pojedinačni molekuli metana imaju snažniji efekat zagrevanja atmosfere od pojedinačnih molekula CO2.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde