30 godina se opirao prodaji kompanije, a sada je ‘poklekao’ za 3 mlrd dolara

Otkako je osnovao svoju kompaniju za proizvodnju energetskih čokoladica, Geri Erikson je žestoko davao prioritet nezavisnosti njegovog Clif Bar-a već 30 godina. To je trajalo sve do ove nedelje.

Clif Bar, energetske čokoladice, prehrambeni gigant Mondelez International će kupiti za najmanje 2,9 milijardi dolara, javili su mediji.

To su šokantne vesti iz preduzeća koje je tokom svog ‘života’ odbilo toliko ponuda za kupovinu da o broju potencijalnih kupaca ni sam Erikson nema pojma, piše Inc.com.  

Erikson je govorio da je u slučajevima kada je hteo da izbegne akvizicije, bacao i sebe i celu kompaniju u ogromne dugove. Do 1998. godine, Clif Bar – nazvan po Eriksonovom ocu, Klifordu, bio je među najbrže rastućim kompanijama u SAD, ali 2000. godine, njegova poslovna partnerka Liza Tomas odlučila je da želi da napusti kompaniju. Tada je bio blizu prodaje od 120 miliona dolara, ali taman kada je sve trebalo da bude i potpisano, Erikson se povukao, strmoglavivši se u dug od 60 miliona dolara.

“Kockanje veka”

Nakon što je uradio ono što je nazvao „kockanjem veka“, Erikson je od Clif Bar-a napravio kompaniju za koju je danas neko spreman da plati tri milijarde dolara. Erikson je od 2010. godine učinio zaposlene vlasnicima kompanije, usvajanjem plana vlasništva nad akcijama zaposlenih koji isplaćuje godišnje dividende.

Erikson i njegova supruga i poslovni partner Kit Kraford su od pre nekoliko godina posedovali 80 odsto Clif Bara. Uprkos predaji svojih titula izvršnih direktora 2013. godine, par je bio aktivno uključen u svaku veću odluku kompanije.

„Geri i ja smo uvek bili veoma sigurni u svoja osećanja, našu strast i ljubav prema kompaniji. Hteli smo da budemo glavni donosioci odluka u svakom trenutku“, rekla je za Inc.com Kroford 2018.godine.

Sve po starom

Sada se zauvek odriču te kontrole. Odluku su verovatno doneli ne samo zbog više od 1.200 zaposlenih koji će imati korist od toga, već i da nastave rast brenda. Gigant kao što je Mondelez – koji takođe poseduje brendove Oreo, Ritz i Honey Maid, između mnogih drugih – može da iskoristi svoju distributivnu moć da se proširi na međunarodnom nivou i unutar SAD. Osim toga, lokalne zajednice u kojima se pravi Clif Bar neće izgubiti. Mondelez je u svom saopštenju o akviziciji rekao da će nastaviti da vodi posao iz svog postojećeg sedišta u Emerivilu, Kalifornija, i pogona zelene proizvodnje u Ajdahu i Indijani.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde