Amazon u problemu? Štrajk u 30 zemalja na „Crni petak“

Foto: Twenty20

Jedna od najvećih kompanija na svetu, Amazon, suočava se velikim problemom. I to u danu kada bi mogla da ostvari najveće prihode u godini.

Radnici Amazona najavili su da će na čuveni “Black Friday” (Crni petak) održati štrajkove i proteste u više od 30 zemalja.

Dan akcije, koji će se održati 24. novembra, najavljen je u Mančesteru na prvom “Make Amazon Pay” (Da Amazon plati) samitu sindikalaca i političkih lidera.

Sve to dolazi u nedelji kada je Amazon objavio da se njegov profit utrostručio na 9,9 milijardi dolara.

„Amazon je primer za korporativnu pohlepu“

Političari koji su prisustvovali događaju su, na primer, američki senator Berni Sanders, druga potpredsednica španske vlade Jolanda Dijaz i generalni sekretarom Kongresa sindikata Pol Novak.

Oni su, kako piše Guardian, ohrabrili radnike Amazona da se „pridruže globalnoj borbi za svoja prava”.

Sanders je na samitu rekao:

„Nijedna kompanija nije bolji primer za korporativnu pohlepu i aroganciju koju vidimo u SAD, Velikoj Britaniji i širom sveta od Amazona.”

On je istakao bogatstvo od 143 milijarde dolara osnivača Amazona, Džefa Bezosa, trećeg najbogatijeg čoveka na svetu, tvrdeći da, ako „može da priušti sve te vile i sve te jahte i sve te rakete, može sebi da priušti i da se uveri da kada radnici Amazona glasaju za formiranje sindikata, da dobiju sindikalni ugovor koji je pošten i pravedan”.

Amazon: Ponosni smo na napredak

Španska potpredsednica vlade Dijaz rekla je da je od ključnog značaja da se podigne glas i zahteva da velike kompanije poštuju zajednice u kojima rade njihovi radnici.

Kao odgovor na samit, portparol Amazona je rekao da, iako znaju da ima još posla, “ponosni smo na napredak koji smo napravili.”

„Stvorili smo milione dobrih poslova, dok smo pomogli u stvaranju i podršci stotinama hiljada malih preduzeća širom sveta. Nudimo odlične plate i beneficije, i obezbeđujemo moderno i bezbedno radno okruženje koje svako može da vidi obilaskom jedne od naših zgrada.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde