Australijanci kupili propalog britanskog proizvođača baterija

Foto: Envato Elements / Fahroni

Kompanija Recharge Industries sa sedištem u Australiji preuzeće propalog proizvođača baterija Britishvolt.

Sporazum oživljava nade za izgradnju „gigafabrike“ u severnoj Engleskoj vredne 3,8 milijardi funti, što je okosnica plana za modernizaciju britanske automobilske industrije i snabdevanje sledeće generacije električnih vozila proizvedenih u Velikoj Britaniji, piše Guardian.

Recharge je australijska kompanija koja posluje u okviru investicione firme Scale Facilitation sa sedištem u Njujorku. Ovaj dogovor, kako piše list, predstavlja veliku priliku i opterećenje za startap koji tek treba da izgradi projekat.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Scale Facilitation Dejvid Kolard, rekao je za Guardian da je fabrika još uvek u fokusu i da sarađuju jednim od vodećih britanskih fondova koji žele da se udruže na razvoju.

Recharge takođe planira da izgradi fabriku baterija u Gilongu, bivšem proizvodnom centru automobila u Australiji, koji će raditi bez zavisnosti od kineskih i ruskih materijala.

Kako je propao Britishvolt?

Britishvolt je planirao da izgradi svoju fabriku od 30 GVh u fazama kako bi iskoristio sve veću potražnju za električnim vozilima uoči zabrane za nove benzinske i dizel automobile 2030. Očekuje se da će fabrika  zaposliti oko 3.000 ljudi kada bude radila punim kapacitetom.

Britishvolt je propao prošlog meseca nakon što je ostao bez gotovine, a za njegov pad delom su krivi značajni iznosi koje je potrošio na tehnologiju baterija i istraživanje.

Velikoj Britaniji će do 2040. godine biti potrebno 10 objekata za proizvodnju baterija velikog obima, ili gigafabrika, prema britanskom istraživačkom telu The Faraday Institution. Trenutno ima jednu, fabriku baterija u kineskom vlasništvu, pored fabrike Nissan u Sanderlendu, i zaostaje za mnogim evropskim nacijama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde