Čak i investitori Rio Tinta više ne veruju Rio Tintu

Foto: Envato Elements / Media_photos

U danima kada se na ‘dnevni red’ ponovo stavlja projekat Rio Tinta u Srbiji, kada kompanija poziva na javnu raspravu, dolazi vest koja u prvi plan stavlja glavni problem sa rudarskim gigantom – poverenje.

Posle besa kod investitora i zajmodavaca koji je izazvao nakon uništavanja drevnog starosedilačkog lokaliteta u Australiji, Rio Tinto je sada pod novim pritiskom istih.  

Grupa koja predstavlja britanske penzijske fondove – LAPFF, izrazila je zabrinutost u vezi sa upravljanjem vodama kompanije u njena dva rudnika u Mongoliji i na Madagaskaru.

Kako piše Reuters, generalni direktora Jakob Stausholm, koji je doveden da vrati imidž društveno odgovorno kompanije, sada ima novi problem vezan za ekološke akreditive Rio Tinta.

Komplikacije i za Srbiju

Agencija smatra da bi to moglo da zakomplikuju njegove napore da obezbedi vladina odobrenja za izgradnju rudnika litijuma u ​​Srbiji i kopanje ogromnog rudnika bakra u Arizoni, oba projekta koja su dugo odlagana lokalnim protestima.

„Rio Tinto već ima značajan rizik za reputaciju koji proizilazi iz klisure Jukan, tako da njeni izazovi sa kvalitetom vode na Madagaskaru i Mongoliji (kao dva hitna primera) predstavljaju ogromnu pretnju daljeg oštećenja reputacije“, rekao je za Reuters predsednik LAPFF-a Dag Mekmurdo.

S obzirom na sve veće incidente oko upravljanja vodama na globalnom nivou i strožije propise koji dolaze na snagu, ovi izazovi su takođe finansijsko pitanje, rekao je on.

Rio Tinto je (naravno) saopštio da je prepoznao značaj vode za zajednice u kojima posluje i da je „posvećen vođenju efikasnog upravljanja i poboljšanoj transparentnosti za zainteresovane strane“.

LAPFF, čiji članovi drže više od 445 milijardi dolara u penzionim fondovima Ujedinjenog Kraljevstva, pokušava da izgradi podršku za rezoluciju koja bi pritisnula Rio Tinto da preduzme nezavisne procene uticaja na vodu na lokacijama svojih rudnika.

Primeri u Mongoliji i Madagaskaru

Grupa civilnog društva Accountability Counsel, koja radi sa mongolskim stočarima, rekla je za Reuters da se stoka razbolela i uginula nakon što su započele operacije rudnika, za šta stočari krive pogoršan kvalitet vode.

Rio Tinto nije adekvatno rešio njihove zabrinutosti, navodi se u saopštenju.

Iako je iz Rio Tinta dolazilo uveravanje da imaju “rigorozan program praćenja kvaliteta vode”, čak i zajmodavci projekta, među kojima je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), proglasili su ovo ekološkim incidentom.

Na Madagaskaru se desio sličan incident, gde je stradala riba.

Na obe lokacije, LAPFF i grupe za zastupanje kažu da revizije kvaliteta vode Rio Tinta ne daju potpunu sliku uticaja njegovih operacija.

Kritičari planiranih rudnika Rija u Srbiji i Arizoni kažu da su takođe zabrinuti zbog prakse kompanije, navodi se u brifingu za investitore.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Tek ce mo se boriti protiv ovog zla Rio Tinto,,,planetarno zlo zagadjenje srbije,,,bice mrtvih…mi smo spremni oni ne zbaju sta je to srbin…ja sam spreman…vuciceve bitange moraju pasti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde