Posle 27 godina čekanja Rio Tinto kreće u najveći svetski rudarski projekat

Foto: Envato Elements / Dmitry_Rukhlenko

Rio Tinto je u Srbiji još od 2004.godine kada je istražujući oblast Zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora. I danas je tu, bez obzira na reagovanja javnosti i ekoloških organizacija. A da će biti uporan pokazuje i slučaj iz Afrike gde je 27 godina čekao da krene sa novim rudnikom.

Najveći svetski rudarski projekat vredan 20 milijardi dolara počeće ove godine nakon 27-godišnjeg čekanja praćenog neuspesima i skandalima.

Projekat podrazumeva vađenje gvožđa, železničke konstrukcije i luke u udaljenom delu zapadne Afrike.

Državni udari, sudske bitke, korupcija…

Kompanija Rio Tinto prvi put je obezbedila dozvolu za istraživanje u planinama Simandu u jugoistočnoj Gvineji, 550 km od primorske prestonice, još 1997. Od tada je zemlja sa 13 miliona stanovnika imala dva državna udara, četiri šefa država i tri predsedničkih izbora, piše Financial Times.

U isto vreme, Rio Tinto je imao šest izvršnih direktora, izgubio je polovinu licence, vodio dugotrajne sudske bitke sa nekoliko korporativnih rivala, rešio optužbe za korupciju sa američkim vlastima i čak je pokušao da potpuno izađe iz projekta, samo da bi prodaja propala.

“Kavijar rude gvožđa”

Projekat u Gvineji je preskup za bilo koju drugu rudarsku kompaniju da bi se samostalno razvijao, a ovaj je partnerstvo između Rio Tinta, gvinejske vlade i najmanje sedam drugih kompanija, uključujući pet iz Kine.

Predviđa se da će udeo kompanije Rio Tinto u ukupnim troškovima biti 6,2 milijarde dolara.

Ruda koju Rio Tinto planira da vadi ima prosečan sadržaj gvožđa veći od 65 odsto, među najvišima na svetu i nazivaju ga „kavijarom rude gvožđa“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde