Rio Tinto podneo 9 tužbi protiv Srbije

Foto: Envato Elements / MatthewWilliams-Ellis

Kompanija Rio Sava Explorations, ćerka firma kompanije Rio Tinto, podnela je Upravnom sudu devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta „Jadar“ i iskopavanja litijuma.

Iz Upravnog suda je za Novu.rs potvrđeno da su formirana četiri predmeta u postupcima protiv rešenja Vlade Srbije iz januara 2022. godine, kojim je obustavljen taj projekat, dva protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija.

Prve dve tužbe, kako su naveli iz tog suda, podnete su 13. maja 2022. godine i vode se zbog odluka Vlade Srbije da ukine odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine o podzemnoj eksploataciji bora i litijuma i procene uticaja na životnu sredinu.

Druge dve tužbe protiv Vlade podnete su jer je njena Administrativna komisija odbila žalbe „Rio Save“, dok su dve tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede podnete zbog inspekcijskih mera.

Osnov spora u predmetima protiv Ministarstva finansija, kako su naveli iz Upravnog suda, je porez.

I dalje verujemo u projekat Jadar

Iako se ovih dana piše da je u Rio Sava Explorations došlo do nekoliko desetina otkaza i da to sugeriše da se kompanija možda povlači iz Srbije, kompanija je nedavno sugerisala suprotno.

U demantiju navoda koji se odnose na to da je Rio Tinto u septembru ove godine učestvovao u potpisivanju Pisma o namerama između Vlade Srbije i Evropske unije, kompanija je za N1 rekla sledeće:

“Poštujemo odluku Vlade Srbije iz januara 2022. godine, i sve naše aktivnosti su u skladu sa pravnim statusom kompanije. I dalje verujemo u projekat „Jadar“, u to da se jadarit može bezbedno i odgovorno eksploatisati i prerađivati i da može značajno doprineti ekonomiji Srbije i transformaciji celokupne srpske industrije.”  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde