Čuveni humanoidni robot odlazi u penziju

Foto: Bonitet.com / Midjourney

U vreme kada humanoidi postoju moda u industriji robotike,  jedan od najpopularnijih odlazi ‘u penziju’.

Kompanija Boston Dynamics je zvanično povukla svog čuvenog Atlasa, uprkos tome što se u ovu industriju slivaju milioni dolara.  

Boston Dynamics je već nekoliko godina fokusiran na komercijalizaciju tehnologija. Kompaniju je 2021. kupio Hyundai i dodatno ubrzao ovaj put.  

Kako piše TechCrunch, kompanija je ozbiljno istražila komercijalnu kategoriju humanoida, iako je bila daleko ispred današnjih tendencija u svetu robotike.

Bio je najnapredniji humanoidni robot

Prošlog jula obeležena je 10. godišnjica debija dvonožnog robota. Kompanija se udružila sa DARPA-om (agencija Ministarstva odbrane SAD) za rani razvoj Atlasa, što je dovelo do toga da robot bude u velikoj meri uključen u izazove ere.

„U vreme svog debija, Atlas je bio jedan od najnaprednijih humanoidnih robota ikada napravljenih“, primećuje DARPA, „ali je u suštini bila fizička ljuska za softverske mozgove i nerve koje su timovi razvili.“

Tadašnji menadžer DARPA programa Gil Prat uporedio je robota sa ljudskim detetom. “Jednogodišnje dete jedva hoda, a jednogodišnje dete i mnogo pada“, rekao je on. „Kada vidite ove mašine i uporedite ih sa naučnom fantastikom, samo imajte na umu gde se trenutno nalazimo”.

Da li neki novi Atlas pomaže u fabrici?

Humaniodni robot Atlas je, naravno, napravio mnogo ‘koraka’ u protekloj deceniji, jer dvonožni robot nastavlja da učestvuje u istraživanju i promotivnim materijalima Boston Dynamics-a. Ipak, danas određeni aspekti, poput njegove hidraulike, zastareli su prema savremenim standardima robotike.

Međutim i ovih dana na mrežama se pojavljuju videi sa Atlasom gde se prikazuju njegove sposobnosti i najspektakularniji padovi.

Kako piše TechCrunch, jedan od videa prikazuje Atlasa kao novog hvatača posebno dizajniranog za rad u fabrici. S obzirom na vlasništvo kompanije Hyundai nad kompanijom, lako je zamisliti da neki eventualni novi humaniodni robot, potomak Atlasa, pomaže u izgradnji budućih automobile, piše ovaj portal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde