Da li su astrolozi rekli najbogatijim Slovencima da kupe zemlju u Vojvodini?

Jedna od glavnih biznis vesti ovih dana je informacija da bračni par Iza i Samo Login postaju vlasnici oko četiri hiljada hektara zemlje u Vojvodini. Par koji važi za najbogatiji u Sloveniji i koji je bogatstvo stekao pre par godina kada su svoj udeo u kompaniji Outfit7 prodali Kinezima za milijardu evra, bar kako kaže ministar Branislav Nedimović želi da “uspostavi organsku poljoprivrednu proizvodnju”. Prema njegovim rečima, to će biti “najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje u čitavoj Evropi.”

KO SU IZA I SAMO LOGIN?

Samo i Iza Login su srednjoškolske simpatije. Zajedno su studirali informatiku i zatim su se 2009. godine odlučili da posveti dizajniranju aplikacija za pametne telefone jer im se to učinilo kao brzi izvor zarade. 

“Samo i ja rođeni smo 1972., a zaljubili smo se u gimnaziji, na časovima informatike nakon kojih bismo još dugo za kompjuterima istraživali nove tehnologije. Osvojio me pameću. Pamtim da je večno bio zadubljen u neki matematički problem koji je i za profesore bio izazov”, ispričala je Iza Login u jednom intervjuu za hrvatsku Gloriju.

Zatim su sa šestoricom prijatelja i 250.000 dolara ušteđevine u Ljubljani osnovali firmu Outfit7.

Početni pokušaji Loginovih (prezime su promenili pravnim putem kako bi zvučalo hi-tech, o tome ćemo malo kasnije) bili su promašaji, a uključivali su fudbalsku aplikaciju, aplikaciju o isceljujućim kristalima, vodič za put na Island te aplikaciju za slanje digitalnih zagrljaja. „To očito nije bilo ono što je većina korisnika tražila“, seća se Login. 

Ali, nakon šest meseci neuspeha, osmislili su dečju igru s animiranim mačkom Talking Tomom, koji je odmah postao hit. 

Za razliku od mnogih drugih tvoraca aplikacija, Loginovi su popularnost svojih aplikacija uspeli da unovče. Igra „Talking Tom“ putem oglasa u igri i dodatnih sadržaja koji se plaćaju svojim autorima je donosila više od 100 miliona dolara godišnje.

Firmu su 2016. godine prodali kineskoj hemijskoj korporaciji Zhejiang Jinke Peroxide. Nikada pre nisu čuli za tu firmu, ali korporacija je bila voljna da plati njihovu traženu cenu od milijardu američkih dolara i dopustiti njihovu timu da zadrži autonomiju. Udeo Loginovih iznosio je oko 600 miliona dolara.

NE POMINJI MI IME!

Ovaj bračni par, kako navode slovenački mediji, od početka prate kontroverze. Od poslednje sa čudnom prodajom kineskoj kompaniji za koju se mediji pitaju odakle im milijardu evra za kupovinu Outfit7, pa do prve, kada je Telekom Slovenije 2007. godine kupio popularni slovenački pretraživač Najdi.si, i gde je Samo Login radio kao jedan od direktora u toj kompaniji i bio manjinski akcionar.

Posebna priča je njihov odnos sa medijima. Pre nekoliko godina pokušali su da stopiraju intervju za jedan slovenački mediji, zato što se pominju njihova prava imena i njihova rodbina. 

„Želimo privatnost i donekle smo se pomirili sa činjenicom da je više nećemo imati u potpunosti. Da li je previše ako to želimo za naše najmilije? „, napisao je Samo Login u pismu za nekoliko slovenačkih medija.

Za pominjanje pravog imena, koje se, navode mediji, može za tri minuta pronaći na internetu, čak su pretili kaznom od pola miliona evra. Da pomenemo da je Iza Login pre dve godine, na svoje ime dodala i ime Sia, pa se sada zove Iza Sia Login.

PITAJ ASTROLOGA

Imena Ize i Samo Logina pojavljuje se čak i u aferi Panamski dokumenti u vezi s isplatom autorskih prava trojici slovenačkih autora mobilne igrice Swamp Attack. Loginovi su svoje klijente, autore te aplikacije, plaćali preko preduzeća na Angvili, u poreskoj oazi u kojoj porez ne plaćaju ni rezidenti niti nerezidenti, odnosno na bankovni račun te angvilske firme u Lihtenštajnu. Na taj prihod se tako nije plaćao porez koji bi na prihod od autorskih prava morali platiti kao rezidenti Slovenije, pisao je svojevremeno vodeći slovenački dnevnik Delo. Advokat spomenute trojice autora rekao je, međutim, da tu strukturu fakturisanja nisu postavili kako bi izbegavali da plate porez nego ‘zbog poslovnih razloga’, navodi list. Firma Outfit7 Limited registrovana je u Velikoj Britaniji, a sedište ima i na Kipru, dok u više država, pa i u Sloveniji, ima svoje ispostave.

Bez obzira na sve kontroverze, očigledno da Loginovi imaju uspešan biznis. Ako ste se pitali u čemu je tajna, na to je odgovorila Iza Login u intervjuu za pomenuti magazin sa početka priče.

“Nijednu poslovnu odluku nikada nismo doneli bez konsultacije sa astrologom.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde